Гръцкият туризъм очаква катастрофален летен сезон през 2020 г. заради пандемията от Ковид-19, заяви ръководителят на асоциацията на туроператорите в страната Апостолос Цилидис, цитиран от ДПА.

"Тази година е катастрофа", заяви той пред телевизия Риъл, оценявайки загубите на до 22 милиарда евро.

Несигурността относно условията за пътуване, след като бъде вдигната забраната, също се очаква да утежни ситуацията, предава БТА.

"Само си представете, ако на авиокомпаниите им бъде наредено да оставят по един празен ред между пътниците в самолет с капацитет от 180 пасажери", заяви Цилидис.

В понеделник организацията на гръцките хотелиери цитира проучване, според което двама от всеки трима собственици на хотели се опасяват от фалит, а прогнозираните загубите може да достигнат 4,5 милиарда евро.

Хотелиерите призовават за помощ чрез освобождаване от данъци и по-евтини кредити и оценяват непосредствените си нужди на 1,8 милиарда евро.

Туризмът и свързаните с него индустрии генерират около 30 процента от брутния вътрешен продукт на Гърция и помогнаха на страната да се справи по време на продължилата десетилетие тежка финансова криза.

Гърция приключи третата си спасителна програма през август 2018 г. и се върна на международните финансови пазари за първи път от 2010 г. Страната очакваше съществено възстановяване на икономиката преди избухването на пандемията.