В София по предложение на Йорданка Фандъкова заведенията 

не плащат тротоарно право 

Кметовете дават облекчения и освобождават от такси производители, за да могат да продават стоките си.

Пълно освобождаване от такса тротоарно право за затворени обекти и за ресторанти и заведения, работещи в режим на доставка на храна по домовете. Това предвижда пакетът от мерки на София, приет от Столичния общински съвет по предложение на кмета Йорданка Фандъкова. Мярката ще важи за срока на извънредното положение, а

собствениците

трябва да

подадат

декларация,

за да се възползват от облекчението.

В страната много общини ще подкрепят местните производители на плодове и зеленчуци, освобождавайки тях и търговците с тези стоки от тротоарно право.

Производителите на разсад и зарзават в Стамболийски и община Марица могат да продават стоката си пред домовете, без да плащат тротоарно право. Това обявиха кметовете на двете общини Георги Мараджиев и Димитър Иванов.

“Земеделците са освободени от тази такса

от началото на

извънредното

положение

до приключването му. При нас няма големи фермери. Хората гледат зеленчуци и разсад по дворовете или край града. Продават, за да могат да си помагат в издръжката на домакинството”, обясни Мараджиев.

За тротоарна търговия в Стамболийски таксата е 4 лева за квадратен метър. Макар сумата да не е голяма, управникът смята, че освобождаването от нея ще е подкрепа за дребните земеделци.

Кметът на Марица Димитър Иванов също твърди, че единственият начин общините да помогнат на производителите на тяхна територия е да ги облекчат откъм такси за продажба на улицата.

“На сергиите пред къщите обаче трябва да има само зарзават и разсад. Няма да позволим да се предлагат буркани, домашни ракии или вина”, добави Иванов.

Кметът на Калояново Георги Георгиев пък е издал заповед във всяко едно от петнайсетте населени места да се определи общински терен, където да се продават разсад и зеленчуци,

без да се

събират каквито

и да било такси

Изричното условие е обаче на импровизираните пазари да се спазва дистанция и всички да са с маски.

“Това е възможност само за нашите производители, не могат да идват от други общини”, добави Георгиев.

Ще има голяма група търговски субекти, за които ще бъдат предложени облекчения - изцяло или частично, поради невъзможност да осъществяват дейности в извънредното положение. Какви точно ще са облекченията, ще реши общинският съвет на сесията на 30 април, каза кметът на Плевен Георг Спартански.

Общинските съветници в Ловеч ще трябва да решат също на 30 април дали да освободят от заплащането на наеми, обезщетения и такси наемателите и ползвателите на общински нежилищни имоти поради пандемията - в тази категория са и търговците на пазара. Предложението е на кмета на Ловеч Корнелия Маринова и е за срока на въведените ограничителни мерки т.е. от 13 март, датата на преустановяване на функционирането на обектите, до датата на отмяна на ограничителните мерки,

Други облекчения или помощ за реализация на продукцията от плодове и зеленчуци засега не е предвидена, казаха от общината.

Със заповед на кмета на Пазарджик Тодор Попов за срока на извънаредното положение ползвателите на общински обекти и терени са

освободени от

плащането

на наеми

В условията на извънаредно положение кметът не е оторизиран да разреши или забрани търговци да продават земеделски продукти на тротоара пред домовете си, още повече след заповедта на министъра на здравеопазването пазариге да бъдат затворени. Според Попов това е в правомощията на здравните власти.