Всички от затворения завод в Плевен ще получат пълни заплати на 28 април

 Щабът не иска блокада на село Буковлък засега

Опасения дали и други големи работещи предприятия у нас не са огнища на коронавируса тръгнаха след установените случаи в Плевен. “24 часа” провери обстановката по места.

Във ВМЗ - Сопот, където работят близо 3000 души, се спазват стриктни мерки. Служителите са с маски и ръкавици. Навсякъде в цеховете има дезинфектанти. Персоналът е на 2 смени. До този момент няма болни от коронавирус. Никой не и съкратен. Това заяви изпълнителният директор инж. Иван Гецов. Ръководството чака да реализира произведената продукция.

С индивидуални предпазни средства са всички 200 служители на козметичния завод “Биофреш” край Пловдив. “Работниците на поточните линии са на 2 м един от друг. Извършва се и непрекъсната дезинфекция”, посочи един от собствениците на фабриката - Спас Георгиев. Заради пандемията се е наложило част от производството да се преориентира към дезинфектанти, твърди сапуни, почистващи гелове. Продължават да се произвеждат и козметични продукти. Пазарът им за Китай отново е отворен, след като там засега обявиха, че са плеборили епидемията.

Преди две седмици имаше съмнения, че голяма фирма в Кюстендил с около 300 работници може да е огнище на вируса. Там бе установен заразен работник, а жена почина, но с три отрицателни проби и сериозни съпътстващи заболявания. Взетите допълнителни проби на още работници от фирмата бяха отрицателни и така до затваряне и поставяне под карантина на всички не се стигна.

“Не съм съкратил нито един човек във фабриката от началото на извънредното положение”, казва Александър Митушев, собственик на предприятието за производство за облекла “Бултекс” в Златоград. В него работят 210 души. Освен работни костюми и помощни средства като ръкавици, шапки, обувки и др., от началото на извънредното положение там вече шият маски и защитни облекла. “Хората ми са направили досега

над 400 000

трислойни

защитни маски от висок клас с филтър и над 6000 защитни гащеризона от хидрофобиран плат. Реорганизацията направихме за няколко дни. Предимство е, когато имаш нужните кадри”, казва инж. Митушев. Предпазни средства дарили на болници и институции в региона.

В Златоград все още няма регистриран случай на коронавирус, а във фабриката се спазват всички стандарти. Разгърнатата площ от 6000 кв. м на 4 етажа позволява дистанция между работниците, постоянно се дезинфекцира и проветрява, а има готовност и да се мине на двусменен режим.

Освен текстилен бизнес собственикът има и малки хотели в Стария град, ресторанти и търговски обекти, където се наложило редуциране на персонала.

Както стана ясно, 24-ма души са заразените с коронавирус от затворения плевенски завод “Мизия”.

При всички

болестта протича

безсимптомно Всеки ден вземат по 30-33 проби, на приключване е изследването на всички 100 работници в цеха за мъжки сака, откъдето тръгна заразата. В момента те са в болнични. После тестването ще обхване и 920-те души на щат в “Мизия”, разпуснати в неплатен отпуск. На 28 април обаче ще платим пълните заплати на целия персонал, каза Христофор Дочев, председател на съвета на директорите в “Мизия”, пред “24 часа”. По-рано вчера шефът на националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски отчете, че за първи път област Плевен изпреварва София по брой нови заразени за денонощие с 13 души.

4-ма от работниците с коронавирус в “Мизия” са от плевенското село Буковлък. Там живеят 4000 души, редимно роми. Заради риска да пламне ново огнище плевенският кризисен щаб предложи на националния и на здравния министър селото да се сложи под карантина. 4 от 4000 е малък брой, а всяка блокада създава стрес - откъде си вземат пенсиите, откъде си набавят лекарства, коментира държавният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Три жени и мъж на възраст 22-25 г. са четиримата болни в селото, нямат симптоми. “Всеки ден изследват по 30-33-ма души, с които са били в контакт. Хората обаче нямат дисциплина,

повечето ходят

без маски и

поддържат

многобройни

контакти”,

каза пред “24 часа” кметът на Буковлък Росен Русанов. 200 протестираха там вчера срещу карантина, защото няма да ги пускат на работа и големите им семейства ще гладуват. “По-добре гладни, отколкото умрели”, отсича кметът. Решението ще се вземе според резултата от тестовете.

.

Във ВМЗ няма установени случаи на заболели работници.
Във ВМЗ няма установени случаи на заболели работници.