Въпреки че пандемията от COVID-19 повлия на компаниите с чуждестранен капитал в Китай, вероятното оттегляне на американски и японски предприятия няма да влоши икономиката на страната, тъй като има достатъчно подкрепящи политики на правителството, пазарен мащаб и добре развита индустриална верига за доставки, предава радио Китай.

Чуждестранните предприятия имат голям принос за превръщането на Китай във втората най-голяма икономика в света и най-атрактивната дестинации за директни инвестиции. Те внесоха капитал, технологии, експерти и оборудване в страната. Въпреки това, китайското развитие не разчита единствено на тях. Стига страната да е напълно подготвена и продължава да поддържа високото ниво на бизнес средата за глобалните компании, тя със сигурност може да се справи с негативните ефекти от отлива на някои американски и японски компании.

След епидемията от новия коронавирус, Китай ще предложи още повече благоприятни политики за привличане на нови чуждестранни инвестиции и се опита да задържи настоящите, като планира нови точки на растеж в сфери като 5G, интернет на нещата и др.

Страната ще продължи също с усилията да създаде по-завършена бизнес и правна среда за оперирането на чуждестранните компании, като в същото време ускори иновациите и облекчи административните бариери в пилотните зони за свободна търговия.

През 2019 г., Китай бе поставен на 31-ва позиция в списъка на Световната банкова група за бизнес климат. През 2018 и 2017 г. респективно е заемала 46-то и 78-мо място.