Банките от еврозоната очакват нова вълна на молби за кредитиране и ще могат да отговорят като смекчат критериите си за отпускането им. Те ще се възползват от държавните гаранции и спешните вливания на ликвидности, заяви днес Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Франс прес.

Критериите за отпускане на заеми на предприятия, които са различни за всяка банка, станаха по-строги през първото тримесечие, но тази тенденция бе ограничена в сравнение с условията по време на финансовата криза и дълговата криза в еврозоната, допълни ЕЦБ.

Прилагането на извънредни мерки от правителствата и централната банка през второто тримесечие позволява на банките да очакват осезателно смекчаване на критериите за предоставяне на кредит до юни, допълни франкфуртската финансова институция в тримесечното си проучване за условията на отпускане на заеми в Европа, което е обхванало 144 банки. В еврозоната за отбелязване е, че критериите са станали по-строги през първото тримесечие в Германия и Италия, а във Франция затягането на кранчето е било слабо, предава БТА.

През второто тримесечие търсенето на заеми от предприятия вероятно ще нарасне и се очаква да достигне най-високото си равнище от 2003 година, когато започна да се прави такова изследване, уточни ЕЦБ.

Положението се очертава по-трудно за домакинствата, защото затягането на условията за отпускане на кредити, наблюдавано през първото тримесечие, вероятно ще бъде още по-силно през второто тримесечие. Изследването на ЕЦБ е направено между 19 март и 3 април или с други думи след влизането в сила на карантинните мерки в повечето страни от еврозоната.