Румънско дружество ще купи компанията "Свилоцел", в която бе преместено производството на "Свилоза" на Красимир Дачев. Владимир Кон, собственик на "Пейпър инвест", има дълга история с вложения в хартиената индустрия, съобщава "Капитал". Доскоро той е притежавал свързаните Ecopaper и Ecopack, които формират една от големите групи за хартия и опаковки в Румъния.

Целта е заводът да бъде разширен и освен целулоза да започне да прави и хартия, за което са нужни 400 млн. лв.

Дачев ще запази известно участие в компанията и още няколко години ще остане в управлението й, е казал самият той пред изданието.

Построен по соцвреме и приватизиран на няколко етапа в края на 90-те години на миналия век, "Свилоза" е един от най-големите производители на сулфатна избелена целулоза на Балканите. Няколко години след приватизацията производството е отделено в самостоятелно дъщерно дружество - "Свилоцел". Самата "Свилоза" доскоро беше публична компания. Предприятието изнася над 90% от продукцията си.

Ситуацията в момента обаче не е толкова оптимистична, като кризата покрай коронавируса само допълнително свива пазара. По думите на Дачев "Свилоцел" работи на загуба от октомври миналата година, когато са се появили първите сигнали на рецесията.