Европа и светът вървят към поетапен преход от изолация към нормалния начин на живот.

Гърция разрешава от понеделник индивидуалните спортни занимания на открито, магазини за спортни стоки, фризьорски салони и козметични студиа. Глобата за неносене на маска на закрито е 150 евро. От 17 май вярващите ще могат да участват и в служби. От 1 юни ще заработят молове, ресторанти, барове и кафенета, както и несезонните хотели. Разрешение за посещение на плажове и възобновяването на морския трафик към островите може да се очаква в средата на юни.

 От 4 май в Италия се отварят парковете, подновяват работа частните строителни обекти, търговията на едро, продажбата на храна за вкъщи, индивидуалните разходки и спортни дейности. Подновяват се погребалните церемонии, но в присъствието на до 15 близки на покойника. От 1 юни ще заработят фризьорските салони и козметичните студиа, ресторантите и баровете. Училищата остават затворени до септември. Хирургическите маски в Италия стават с максимална цена 50 евроцента без данъка.

 В Португалия на 4 май ще отворят врати малките квартални магазини и фризьорските салони. Ако епидемията се забави, на 18 май започва отваряне на големите магазини, ресторанти, музеи, галерии, кафенета и предучилищните учебни заведения. Маските са задължителни в обществения транспорт.

l От понеделник в Испания отново започват да работят ресторантите и кафенетата, които ще приготвят храна за вкъщи.

l В Германия за първи път от 6 седмици бяха възобновени службите в религиозните храмове. Носенето на маски и спазването на дистанция остават задължителни.

l Очаква се от понеделник Турция да разхлаби мерките спрямо възрастните хора над 65 г., които са под забрана за излизане от вкъщи от месец и половина.

l Виенчани бяха нетърпеливи отново да пазаруват и пред магазините се извиха опашки. Австрия отвори магазините с площ до 400 кв. м, а по-късно и големите търговски центрове, салоните за красота и фризьорските салони.

l В Норвегия от 7 май ще бъде разрешено събирането на до 50 души на обществени места, което позволява подновяването на малки културни събития, като концерти, театри и кино.

l Франция удължи извънредното положение до 24 юли, а излизането от изолацията се очаква да започне на 11 май.

l Чехия може през юли да отвори границите с четирите си съседки - Словакия, Австрия, Германия и Полша.

l Русия отчете най-голям скок на случаите на COVID-19 за денонощие - над 10 000.