Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен откри международната видеоконферента среща за глобалния отговор на коронавируса (Coronavirus Global Response International Pledging), като заяви, че светът ще трябва да живее с вируса, докато не бъде разработена ваксина.

Фон дер Лайен настоя, че са необходими около 7,5 милиарда евро за координиране на коронавирусния отговор в целия свят и за успешната борба с пандемията.

Коментирайки събитието, тя настоя, че 4 май ще се превърне в повратна точка в борбата срещу вируса, отбелязва БНР.

Председателят на ЕК посочи, че ЕС ще мобилизира 1 млрд. евро за глобален отговор на коронавируса и за търсене на ваксини и лечение на новия коронавирус.

Немският канцлер Меркел посочи, че Германия ще предостави 525 млн. евро, а френският президент Еманюел Макрон обеща Франция да допринесе с 500 млн. евро за разработването на ваксина и лечение на коронавируса.

Главният секретар на ООН Антониу Гутериш призова всяка една разработена ваксина и лечение на Covid-19 трябва да бъдат третирани като глобални обществени стоки, които да са достъпни и на разположение на всички.

Целта на днешната международна видеоконферентна среща по инициатива на Европейската комисия е да се събере първоначално финансиране от поне 7,5 млрд. евро, за да се започне глобално сътрудничество по разработване на ваксина и на лечение на Covid-19.