Ягоди и малини от няколко региона се очаква да влязат в магазините на Lidl България в края на май като част от мерките в изпълнение на правителственото постановление за подкрепа на малките производители. До момента веригата се е свързала с над 100 земеделски производители от списъците, предоставени от земеделското министерство.

Наличието на продукция за директна консумация е доста ограничено, тъй като повечето стопанства реализират реколтата си за преработка – замразяване, производство на сладка и консерви, което изисква различни процеси и сортове. Конкретно за доставката на ягоди и малини, при които реализацията е най-бърза, Lidl преговаря с трима производители от регионите на Боровец, Шумен и Добрич.

Асортиментът от свежи плодове и зеленчуци във веригата включва разнообразие от над 100 продукта всеки ден, сред които пресни български плодове и зеленчуци. Почти целогодишно във веригата се предлагат българските краставици, чесън, розови домати и салати, като според сезона предлагането нараства значително. През пролетта и лятото се включват и родни череши, тиквички, зеле, патладжани, чушки, тикви, кайсии, дини и пъпеши.

Свежите плодове и зеленчуци пристигат в Lidl от всички традиционни земеделски региони - Сандански, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Бургас, Варна, Плевен, Силистра и др. Предвид сезонността на производството броят на производителите варира - през зимата са около 15, докато през лятото обичайно нарастват до 25. (24часа)