Международните кредитни агенции Фич и Стандард енд пуърс потвърдиха кредитния рейтинг на Северна Македония, като Фич оцени страната с ВВ+ (лат. букви), но сега с отрицателна перспектива заради глобалната пандемия, а Стандард енд пуърс с ВВ- със стабилна перспектива, съобщава информационният сайт МКД.

Министерството на финансите съобщи, че и двете кредитни агенции прогнозират свиване на икономиката през 2020 г. в резултат на пандемията и прогнозите за забавяне на световната икономика, и възстановяване и растеж през 2021 г. Фич предвижда -4,2 процента през 2020 и 5,1 процента растеж през 2021 г., а Стандард енд пуърс -5 процента за тази и 3,8 процента за следващата година.

Кредитните агенции отбелязват мерките, които Северна Македония е предприела за запазване на работните места, подкрепа за най-засегнатите отрасли в икономиката, както и меките регулаторни мерки.

И двете агенции смятат, че мерките ще допринесат за нарастване на бюджетния дефицит и за увеличаване на държавния дълг, който според оценките им ще се доближи до 50 процента от брутния вътрешен продукт. Заедно с възстановяването на икономиката те прогнозират и намаляване и стабилизиране на бюджетния дефицит, допълва БТА.

Агенциите оценяват банковата система на страната като стабилна, както и местната валута, която има фиксиран курс спрямо еврото.

Фич и Стандард енд пуърс оценяват позитивно зелената светлина за започване на преговори за членство в ЕС, която заедно с осъществяването на реформите може да допринесе значително за развитието на икономиката.