Турция ще започне от утре да генерира електричество в голям ВЕЦ на язовира Ълъсу в югоизточната част на страната, съобщи днес министърът на земеделието и горите Бекир Пакдемир, цитиран от частната турска телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Телевизията окачествява язовира като "70-годишна мечта на Турция". Основите на проекта за изграждането му на река Тигър бяха положени от президента Реджеп Тайип Ердоган през 2008 г., предава БТА.

По количество на произвежданата електроенергия Ълъсу ще се нареди на четвърто място сред най-големите язовири в Турция, а по воден обем и дължина язовирът заема първо място в световен мащаб. Съоръжението е с височина 135 метра, има воден обем от 24 милиона куб.м. и дължина на язовирната стена по короната 1820 метра.

ВЕЦ Ълъсу се състои от шест турбини, всяка от които с капацитет 200 мегавата, отбелязва още в съобщението си министърът.

Язовирът, одобрен от турското правителство още през 1997 г., за да снабдява района с електроенергия, доведе до изселването на 80 000 души от 199 села и предизвика безпокойство у властите в съседен Ирак, които се притесняват за водните наличности в р. Тигър. Около 70 на сто от водата на Ирак идва от съседните държави, включително реките Тигър и Ефрат, които извират от Турция.

Язовирът е критикуван и в самата Турция, където активисти призовават за изпразването му, обезпокоени от възможните екологични и културни последици.

След години на пречки и отлагания Турция започна да пълни язовира Ълъсу през юли м.г.