САЩ ще предприемат конкретни стъпки срещу намерението на Чехия да въведе 7% дигитален данък, който трябва да засегне големите американски интернет компании, пише чешкият информационен сайт Lidovky.cz. Чешкото правителство очакваше, че планираният данък от 7% за интернет гиганти като "Фейсбук" и "Гугъл" ще носи на страната 5 милиарда крони годишно. Това обаче срещна съпротива от родината на двата интернет гиганта, която няма да остане на думи - САЩ скоро ще започнат разследване на този цифров данък, пише изданието.

В средата на май чешкият министър на финансите Алена Шилерова обяви по чешката централна телевизия, че планира да предложи намаляване на планирания цифров данък от 7 на 5%. Шилерова искаше да отложи прилагането на данъка до началото на 2021 г.

Тя оправда намалението на данъка, като заяви, че е най-висок в сравнение със страните, които искат да го въведат или вече са го въвели.

Министърката аргументира искането си за отлагане на ефективността на Закона за цифровия данък за 2021 г. с факта, че Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) подготвя глобално решение. В такъв случай според нея Чешката република би приела решение на ОИСР, което ще замени планираното от нея.

Цифровият данък има за цел да компенсира факта, че интернет компаниите печелят пари от продажбата на своите услуги в съответните страни главно чрез приходи от реклама. Те обаче плащат данъци в родните си страни. Ето защо чешкото правителство предложи социалните мрежи, търсачките или онлайн магазините като Amazon, да плащат 7% от рекламните приходи в Чешката република.

Засега планът е данъкът да се прилага за интернет компании в Чехия с глобален оборот от над 750 милиона евро (около 19 милиарда крони), които ще имат годишен оборот от поне 100 милиона крони в Чехия за облагаеми услуги. Такива са водещите световни компании като Google, Facebook, Amazon, Apple.

Според lidovky.cz разследването от американска страна трябва да засегне освен Чехия и други страни, въвели този уж дискриминационен данък или които се готвят да го направят - Обединеното кралство, Италия, Австрия, Испания и Турция. Заплахата е ясна: разследването може да приключи с въвеждане на мита върху стоки, внесени в САЩ от тези страни.

Според източници на изданието, разследването ще бъде поето от търговския представител на САЩ, който се отчита директно в кабинета на американския президент. Той договаря споразумения с чужди държави и решава всякакви търговски спорове с тях. Ако преговарящите не успеят да се договорят го намерят, американците ще наложат "наказателни" мита върху чешки стоки. Именно от това се страхуват чешките износители, които преди протестираха срещу въвеждането на данъка в предложената форма и го договаряха в Камарата на депутатите. Американският посланик в Чехия Стивън Кинг също официално се противопостави на въвеждането му.

Стъпката на американската администрация ще дойде въпреки обстоятелството, че чешкото данъчно предложение все още не е преминало парламентарния вот. Предстои то да бъде обсъдено от комисията по бюджета.

Вариантът на финансовата министърка Шилерова за намаляване на цифровия данък на 5% и отлагането му за 2021 г. е много вероятно да стане реалност. Съединените щати са за многостранно споразумение, в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Чехия би подкрепила такова споразумение в бъдеще.