Поръчките за индустриални и промишлени поръчки в Германия отбелязаха рекорден спад от над 25% през април, тъй като пандемията от коронавирус срина вътрешното и търсенето от чужбина на промишлено производствени стоки от най-голямата европейска икономика, показват данни на немската официална статистика Destatis.

Поръчките за промишлено производствени стоки се сринаха през април с цели 25,8% спрямо март, когато също отбелязаха драматичен спад с 15%.

Това представлява най-силен спад на немските индустриални и промишлени поръчки от началото на тази статистическа серия на Destatis през януари 1991 година.

Чуждестранните поръчки за германско произведени стоки се свиха с цели 28,1%, като промишлените поръчки от другите страни членки на еврозоната се сринаха с 30,6%, докато тези от останалия свят - с 26,7% спрямо март 2020 г. Вътрешните германски поръчки пък спаднаха с 22,3 на сто, допълва БНР.

На годишна база промишлените поръчки в Германия отбелязаха спад с 36,6% спрямо април 2019 г. и след като през март те се понижиха с 15,4 на сто.

Промишленият оборот в Германия през април се сви с 22,8% спрямо март, когато отбеляза спад с 11,5 на сто.

"С оглед на постепенното облекчаване на коронавирусните ограничения, вероятно вече беше премината най-ниската точка на рецесията в промишления и индустриален сектор", коментира днешните данни икономическото министерство на Германия.