Общо 638 казина и игрални зали трябва да затворят до 2025 г., ако промените, внесени от НФСБ на Валери Симеонов, в Закона за хазарта се приемат. Това стана ясно на пресконференция на партията в парламента.

Промените бяха внесени вчера в деловодството на парламента. Предвижда се казина и игрални зали да има само по границите, което включва и курортите по морето, както и в хотелите с пет звезди. Тези, които не влизат в тези критерии, трябва да бъдат затворени до 2025 г.

Това е втората стъпка, която с моите колеги предприемаме към пандемията хазартна зависимост. Текстовете ограничават възможността за съшествуването на такива зали за хазартни игри - в радиус до 20 км от граничните пунктове и в пет звездните хотели, обясни Симеонов.

Става въпрос за 638 игрални зали, които ще бъдат закрити поетапно, когато им изтече лицензът. Така до 2025 г. трябва да бъдат закрити всички, дори да не са им изтекли лицензите. По този текст догодина трябва да бъдат закрити 46 обекта, продължи той.

Дали очакваме реакция на бизнеса? Не бих определил този бранш като бизнес. Това са скромни инвестиции със сериозни постъпления, категоричен бе Симеонов. Обясни, че с промените дори тези обекти щели да се строят на места, където има повече чужденци и по-заможни хора, а учениците пък нямало да се изкушават да ходят в казиното близо до школото им.

Изключително хуманно подхождаме. Този път сме невероятно елегантни и внимателни. Гледаме да не ощетим никого. Не играем в полза на някой играч. Аз също нямам казина, отсече Симеонов.

 ГЕРБ също подготвяли проект за промени в Закона за хазарта, разкри Симеонов.

"Имам информация, че  той е свързан по-скоро с цялостното преустройство и премахването на Комисията по хазарта. Обсъждали сме и тези наши предложения. Надявам се да бъдем подкрепени, защото това е едно естествено продължение на битката, която започнахме с бизнеса на Васил Божков. Тогава успехът беше постигнат буквално за няколко седмици", заяви още лидерът на НФСБ.