Когато напуснал бизнесмените, той се притеснил за себе си  и семейството си

Тонове отпадъци са се съхранявали на площадка край Лом, която дори нямала ток и вода. Това разкрива Васил Богданов, който е бивш изпълнителен директор при братята Атанас и Пламен Бобокови. напуска през 2019 г.

Богданов е част от групата, в коята според прокуратурата участват и собствениците на "Приста ойл" и заводите "Монбат". Той получавал 200 хил. лв. годишно от заплати и премии. Богданов е под домашен арест. Има и още едно обвинение - за данъчни престъпления.

Пред съдия е дал подробни обяснения. Прокуратурата публикува днес разпита му, който е 34 страници. 
Ето какво казва Богданов за боклука, натрупан на площадката край Лом:  Той само се транспортирал, складирал. В голямата си част е в насипно състояние. Нарушени са всички законови изисквания, включително и за капацитета на площадката, че не са извършени никакви дейности по преработката, тъй като площадката не разполага с електричество и вода. Ако законовият капацитет за съхранение е бил в рамките на 50 тона, ние сме имали няколко стотин тона на площадката". 

Фирмата, която по документи трябвало да се погрижи за отпадъците, твърдяла, че изпълнява всичко. Затова отношенията с нея трябвало да бъдат прекъснати и боклукът да сенасочи към района на Монтана.  

Според МОСВ е "проявило снизходителност по някакви причини и е позволило вноса на тези отпадъци". "Както на полиетиленовия сепаратор, така и на оловните шлаки, които са още по-тежкият отпадък", казва той. 

Самият Богданов не откликнал на молбата на своя подчинена да ходатайства пред РИОСВ-Монтана, защото "съзнавал отговорността си  към държавата и бъдещето на страната си".
"В лицето ми на длъжностно лице, отговарящо за управление на опасни отпадъци, никога не бих позволил незаконното депониране на опасни отпадъци, още по-малко в страната, в която живея аз и
моите деца. Затова считам, че това е престъпление спрямо всички нас", обяснява той. 

Според него и на площадката в Плевен не е имало никаква преработка на отпадъци."Всичко това е било благодарение на
контактите на г-н П .Б.  в МОСВ, включително и със зам.
министър К", казва Богданов. 
Той твърди още, че шефът на РИОСВ-Плевен бил назначен със съдействието на Пламен Бобоков.  

Бившият регионален шеф на инспекцията по околна среда Габриел Савов също е обвиняем и в момента е в ареста.

В разпита Богданов обяснява, че в един момент се притеснил за семейството си и за себе си. Това станало, когато напуснал Бобокови и отишъл на работа в друга фирма, която била конкурентна..