l Прокуратурата публикува разпита на Васил Богданов, който до 2019 г. работил за двамата

l Напуснал, защото не можел да понесе незаконните действия спрямо отпадъците, които водели до тровене на децата

Тонове отпадъци са се съхранявали на площадка край Лом, която дори нямала ток и вода. Това казва при разпита си пред съдия Васил Богданов. Той е бивш изпълнителен директор при братята Атанас и Пламен Бобокови.

Богданов е част от престъпната група, в коята според прокуратурата участват и собствениците на “Приста ойл” и заводите “Монбат”. В момента е под домашен арест. Той работи при Бобокови от 1999 до 2019 г. Според него

боклукът

само се

транспортирал до

Лом и оставал

там в насипно

състояние

“Нарушени са всички законови изисквания, включително и за капацитета на площадката. Ако законовият капацитет за съхранение е бил 50 тона, ние сме имали няколкостотин тона”, казва Богданов.

В показанията си той коментира и още една площадка за отпадъци - тази край Плевен. Там имали “пълната подкрепа на кмета, на областния управител, на шефа на РИОСВ”. Всичко това било благодарение на контактите на Пламен Бобоков в МОСВ.

Според Богданов екоминистерството “проявило снизходителност по някакви причини и е позволило вноса на тези отпадъци”. Там боклуците също не се преработвали, а само се складирали.

Бившият служител на Бобокови обяснява, че “съзнавал отговорността си към държавата и бъдещето на страната си”. Затова като длъжностно лице, отговарящо за управлението на опасни отпадъци, никога не би позволил незаконното им депониране, още по-малко в страната, в която живеели децата му.

“Затова смятам, че това е престъпление спрямо всички нас”, обобщава Богданов. Една от причините, поради които напуснал, била “неправомерните действия по отношение на отпадъците”. Той твърди още, че шефът на РИОСВ - Плевен, бил назначен със съдействието на Пламен Бобоков. Става въпрос за Габриел Савов, който също е обвиняем и е в ареста. Друг от обвиняемите е вече бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков.

Богданов разказва и за внос на боклук от Италия: “Говорим за няколко хиляди тона, които лично съм виждал. Не знам какъв е бил договорът, но явно е бил сериозен. След като МОСВ разрешава внос на опасен отпадък, за който в България няма разработена сериозна и потвърдена технология за преработка, това за мен е престъпление. Сигурен съм, че няма такава технология, тя не е въведена”, казва бившият служител на Бобокови.  Братята Атанас и Пламен Бобокови

Братята Атанас и Пламен Бобокови

Богданов, който получавал по 200 хил. лв. годишно, обяснява, че в един момент се притеснил за семейството си и за себе си. Това станало, след като напуснал фирмата на братята.

Бобокови му

дължали около

100 хил. лв.

Разбрали се, че ако иска да си получи парите, не трябва да причинява никакви щети на фирмата. Договорката била, ако в рамките на 6 месеца не започне да прави проблеми, да получи парите на равни вноски. Октомври 2019 г. обаче получил съобщение от Атанас Бобоков, че не е спазил договорката и ангажиментът им отпада. Богданов попитал каква уговорка не е спазил, но не последвал отговор.

“Обърнах се за помощ към Пламен Бобоков, тъй като, ако някой от тях смята по някакъв начин, че бих довел до вреди на дружествата, евентуално те биха могли да вземат някакви мерки срещу мен. Да го кажа,

притесних се за

сигурността си

и тази на

семейството ми Обясних му случая”, казва Богданов. Той казал на по-малкия от братята, че иска да започне на чисто, има нова работа и няма намерение да се връща към миналото си.

Пламен Бобоков му обещал да съдейства. “След което ми върна есемес. Накрая беше написал, че аз съм бил вършил някакви престъпления в качеството ми на изпълнителен директор и ако всичко това се докажело, ще трябва да си намеря добър адвокат, защото явно съм сериозно загазил. Не разбрах за каквостава въпрос тогава, но сега разбрах”, казва Богданов. Той има и обвинение за данъчни престъпления.

Делото за ареста на Бобоков и Красимир Живков - по скайп

Бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков, бизнесменът Атанас Бобоков и още трима от обвинените по делото за аферата с боклука обжалват днес решението да останат в ареста, което бе взето от спецсъда в нощта срещу 1 юни т.г. Те ще участват в заседанието дистанционно чрез скайп. Четирима от тях са в следствения арест на ул. “Майор Векилски”, а петият - в килия на “Г. М. Димитров”.

Прокуратурата твърди, че обвинените са част от организирана група, създадена с користна цел за незаконен внос и преработка на отпадъци. Следствени са още четирима, сред тях и братът на Атанас Бобоков - Пламен, който е на свобода срещу 1 млн. лв. гаранция. Досега по разследването са събрани 66 тома с доказателства.

Васил Богданов, който единствен от обвинените е дал обяснения пред съдия, е обвинен и за данъчни престъпления. А Айгюн Еминов е подведен под отговорност за нарушения при управлението на опасни отпадъци.

Според прокуратурата по делото има доказателства за фиктивни търговски дружества, контролирани от обвиняемите, които не са имали капацитет да преработват отпадъците.