В месеца, в който спряха обществените поръчки, строителството

е с 15% надолу

Производството на лекарства в България, както и продажбите на компютърна и телекомуникационна техника, са минали през кризисния април, без да усетят спад. Това показват данните на НСИ за индексите на промишлено производство, търговия и строителство за втория месец, в който бяхме в извънредно положение.

Производството на лекарства и медицински изделия у нас през април е единственото, в което има ръст. Той е много малък - само 3,8%, но на годишна база е 19,3%. Освен това през март производството на лекарства също бележеше ръст и то от цели 14,4% в сравнение с февруари 2020 г., като отново беше единственият отрасъл без проблеми.

Продажбите на лекарства през април обаче бележат спад от 17,9% в сравнени ес март, когато имаше леко увеличение от 1,9% на месечна база. Най-вероятно това е свързано със затворените за планови операции през този период болници и ограничението да се посещават личните лекари.

Продажбите само на един вид стоки бележат силен ръст в България през април - на компютърна и комуникационна техника. Те са се увеличили със 17,8% в сравнение с месец по-рано, макар че на годишна база все пак отбелязват спад от 27,7%. Той обаче е нищо в сравнение с годишния спад в продажбите на облекла и обувки, който през април е достигнал 72%.

През април също така се е задълбочил спадът в производството на авточасти, който започна още през март. Тези машиностроителни заводи бяха едни от първите, които затвориха. През април спадът при тях е бил 68,2% на месечна база и 74% на годишна.

Строителството също е било в лоши позиции през април, когато отбелязва 17,3% спад на годишна база. През март и април обществените поръчки бяха почти напълно замрели, тъй като ведомствата тълкуваха ограниченията като начин да спрат всякаква работа.