Срокът за предложенията за нов състав на КЕВР беше удължен на 14 дни.

Правилата за избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране бяха приети от парламента. Мандатът на сегашния състав на регулатора вече е изтекъл, но съгласно закона те продължават да са на длъжностите си до избирането на нови членове.

Народното събрание трябва да избере следващият председател на КЕВР, както и двама членове със стаж в областта на енергетиката, един член със стаж в областта на водоснабдяването и канализацията, както и икономист на регулатора.

С промени в енергийния закон преди нялколко дни депутатите приеха, че в КЕВР вече ще могат да работят експерти с 5-годишен стаж в тази област, вместо с минимум 7, каквото беше изискването досега.

Предложенията за председател и членове могат да бъдат направени от парламентарните групи, както и от отделни народни представители. Те трябва да съдържат писмени мотиви относто професионалната репутация на определения кандидат, писмено потвърждение, че е съгласен да бъде предложен за дадения пост, автобиография и др.

Кандидатурите трябва да бъдат внесени в писмена форма чрез председателя на НС Цвета Караянчева до енергийната комисия. По предложение на председателят на енергийната комисия Валентин Николов срокът, в който се предлагат кандидати ще бъде 14 дни, вместо 7, както беше описано в правилата.
Таско Ерменков от БСП повдигна въпроса не е ли по-добре срокът да бъде обвързан с публикуването в ДВ, вместо с календарни дни.

Предложенията трябва да бъдат публикувани на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на Народното събрание не по-късно от 5 дни преди изслушването. Юридическите лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, и професионални реализации може да представят на енергийната комисия становища за предложените кандидати, както и въпроси към тях, но не по-късно от три дни преди изслушването им. Въпроси, които да бъдат задавани към кандидатите, могат да изпращат и медиите, но анонимни становища или питания няма да бъдат разглеждани.

Преди да бъдат изслушани, КЕВР ще провери достоверността на предоставените документи, както и дали кандидатът е подходящ за предложената длъжност, а самото изслушване първо ще се проведе на открито заседание на енергийната комисия, което ще се излъчва онлайн на сайта на парламента. В рамкиоте на две минути вносителите на предложенията ще ги представят по азбучен ред на собствените имена на кандидатите. Представянето ще включва и данни за специфичната подготовка, мотивация, публична репутация, както и обществената подкрепа.
Всеки кандидат ще има на разположение 10 минути, за да изложи своята концепция за дейността на КЕВР като регулаторен орган, с оглед на дейността, за която са предложени.
Народните представители също ще могат да задават въпроси към кандидатите, след това той ще има на разположение 10 минути, за да отговори на всички въпроси.

Изпратените становищата и въпросите, на които не е отговорено, ще бъдат представени в резюме от председателят на енергийната комисия в рамките на две минути всяко, а кандидатие ще имат 5 минути време за отговор. Комисията може да изисква допълнителна информация както от кандидата, така и от съответния компетентен орган. Докладът и стенограмата от комисията ще бъдат обществено достъпни на сайта на НС.

Гласуването ще бъде явно чрез компютаризирана система. Ако има няколко кандидати за една длъжност, гласуването също ще бъде по азбучен ред, освен ако НС не реши друго. За да бъде избран кандидат, за него трябва да гласуват повече от половината от присъстващите народни представители.