Компанията стопанисва 41 язовирни стени,

671 км тунели и над 500 водохващания

България е сред най-бедните на водни ресурси държави в Европа и е на последно място между страните на Балканския полуостров. Разпределението на водите е неравномерно както по сезони и години, така и по райони на територията на страната. В западната и югозападната планинска част на България, заемащи около 31% от територията ѝ, се формира над 53% от речния отток. Само за 2-3 месеца през пролетта се оттичат 60-70% от всички води.

Това прави задачата по разпределяне на оттока на водите изключително важна. НЕК чрез дружеството си “Язовири и каскади”

стопанисва 41

язовирни стени,

671 км тунели и

канали и над 500

водохващания

Общият завирен обем на стопанисваните от предприятието язовири е 3,5 млрд. куб. м, което е 55% от общия регулиран обем на водохранилищата у нас.

Най-големите язовири в системата на НЕК се експлоатират според изискванията за комплексно оползотворяване на регулираните в тях води - за водоснабдяване, напояване и производство на ток.

Компанията има решаваща роля за гарантиране на електроенергийната сигурност на държавата. Тя е най-голям производител на енергия от ВЕЦ и търговец на ток.

Предприятие “Водноелектрически централи”, също част от НЕК, притежава и експлоатира 30 ВЕЦ и една ПАВЕЦ с обща инсталирана мощност 2737 мегавата в турбинен режим и 937 мегавата в помпен. Това е повече от мощността на двата реактора в АЕЦ “Козлодуй”.

Компанията съчетава ефективно оползотворяването на водния ресурс и гарантирането на доставките на електрическа енергия.

Четири са най-големите каскади с ключово значение.

“Баташки водносилов път” включва вецовете “Батак”, “Пещера” и “Алеко” с обща инсталирана мощност 254 мегавата. В нея са и язовирите “Голям Беглик” и “Широка поляна” с общ обем 86 млн. куб. м и яз. “Батак” - 310 млн. куб. м.

В “Арда” са централите “Кърджали”, “Студен кладенец” и “Ивайловград” с обща инсталирана мощност 325 мегавата. Тя е с три големи язовира. “Кърджали” е с общ обем 497 млн. куб. м, “Студен кладенец” е с 388 млн. куб. м, и “Ивайловград” с 157 млн. куб. м.

Каскада “Доспат - Въча” включва вецовете “Тешел”, “Девин”, “Цанков камък”, “Кричим", “Въча 2” и “Въча 1” и ПАВЕЦ “Орфей” с обща инсталирана генераторна мощност 495 мегавата. Мощността на помпения агрегат в ПАВЕЦ “Орфей” е 45 мегавата. В нея са четири големи язовира: “Доспат” с общ обем 449 млн. куб. м, “Цанков камък” - 111 млн. куб. м, “Въча” - 226 млн. куб. м, и “Кричим” - 20 млн. куб. м.

Каскада “Белмекен - Сестримо - Чаира” е с инсталирана генераторна мощност 1599 мегавата. Тя е най-значимият хидроенергиен обект на България.

Помпената мощност на четирите хидроагрегата в ПАВЕЦ “Чаира” и на двата хидроагрегата в ПАВЕЦ “Белмекен” е 892 мегавата. Каскадата работи основно с вода от яз. “Белмекен” с общ обем 144 млн. куб. м.

Общият енергиен еквивалент на обемите в тези язовири е 2 373 471 мегаватчаса.

2019 г. се определя като суха, заради което и посочените язовири са били с по-ниски нива. Благодарение на доброто планиране и рационално използване на водния ресурс в началото на 2020 г. водата в язовирите бе 70% от общия им обем. За сравнение в началото на 2019 г. обемът е 60%. В края на първото тримесечие на тази година язовирите бяха пълни 76% при 69% за 2019 г.

В началото на

юни обемът на

язовирите е 83%

при 77% за 2019 г.

Годишното производство на електроенергия в условията на суха година от ВЕЦ и ПАВЕЦ на НЕК за 2019 г. е 2 365 584 мегаватчаса. За покриване на потреблението оптимално се използва ПАВЕЦ, като с оборотна вода се покрива върховото потребление, без да се изразходва воден ресурс.

В момента компанията провежда мащабна рехабилитация на най-голямата каскада “Белмекен-Сестримо-Чаира”. За последно такива ремонти са правени в периода 2007-2011 г., когато се подменяха съоръжения в каскада “Арда”.

С мощностите от водните централи НЕК участва активно на регулирания, свободния и балансиращия пазар. С произвежданата енергия от ВЕЦ компанията се явява най-големият производител от възобновяеми източници у нас и допринася страната да изпълни целите за процентно участие на зелена енергия в общото потребление.

С енергия от ВЕЦ НЕК гарантира на регулирания пазар сигурността на доставките на крайни снабдители и на домакинствата и малкия бизнес.

На свободния пазар компанията търгува на всички платформи на борсата. Дружеството може бързо да активира мощности и да продаде количества електроенергия в часови диапазони с подходящи ценови нива.

На балансиращия пазар вецовете и ПАВЕЦ са основен участник със своите бързоманеврени мощности и широк обхват на покриван диапазон.

Големите водноелектрически централи имат съществена роля в управлението на електроенергийната система. Те са

основните

регулиращи

мощности

в България

С тях се балансира работата на АЕЦ и ТЕЦ, на променливите товари на соларните и вятърните централи, както и на битовите потребители.

Основните им предимства са гъвкавост при управление на системата и надеждно овладяване на пикови колебания на товара, сигурност и бързина при заместване на аварийно изключили мощности, първично и вторично регулиране на напрежението.

С възможността ВЕЦ и ПАВЕЦ да участват на всички пазари на електроенергия се реализира печалба, която се използва за рехабилитации и ново строителство. С това се гарантира надеждната и сигурна работа на двата вида централи.

С развитие на либерализирания пазар ще намаляват ангажиментите към регулираната част, което ще даде възможност и за по-оптимално използване на ВЕЦ за производство и на ПАВЕЦ при консумация и производство.

 

 

Язовир “Цанков камък”
Язовир “Цанков камък”