По покана на албанския премиер Еди Рама неговият косовски колега Абдула Хоти е на официално посещение в Тирана днес, на 3 юни. Двамата проведоха и съвместна пресконференция, на която стана ясно, че по време на преговорите те са постигнали съгласие по три стратегически проекта, предава скопската телевизия "Сител".

Еди Рама заяви, че двамата са се съгласили да се проведе съвместна сесия на правителствата на двете старни, "с надеждата ситуацията с COVID-19 да позволи това да се случи през втората половина на септември".

Косовският премиер Хоти заяви, че той и албанското правителство са се споразумели да работят по три съвместни стратегически проекта, допълва Фокус.

"Бих искал да спомена три основни проекта от стратегическо естество, първият е пристанището в Драч (Дуръс), където лично съм работил с бившия министър на финансите, за да имаме обща митническа служба. Целта е сега да имаме и собствена косовска митническа служба", каза Хоти.

Той допълни, че е преговарял с албанските власти и за енергетиката и по-конкретно за изграждането на хидроелектроцентрала на територията на Албания, която да доставя електричество към Косово.

Хоти заяви още, че е бил обсъден и диалога между Белград и Прищина. Премиерът заяви, че диалогът разполага с подкрепата както на Европейския съюз, така и на САЩ.

"Чух, че между САЩ и ЕС има конкуренция за този процес. Аз виждам тяхната роля като допълваща се в процеса на диалога. Имаме 9-годишен диалог за нормализиране на търговските отношения, за свободно движение на гражданите, за признаването на дипломите и сега говорим за взаимно признаване (на суверенитета), което е първата точка от възможно споразумение между двете страни", каза Хоти.