Икономическата криза, породена от пандемията от Ковид-19, ще промени дълбоко световната икономика към повече екология, дигитализация и по-съвременни начините на работа, а Европа е в отлична позиция за това, заяви днес президентката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от АФП, предаде БТА.

Тази криза ще бъде ускоряване на преобразованията, които вече се бяха очертали в икономиките ни, прогнозира шефката на ЕЦБ на видеоконференция на икономически форум в Париж.

Това, което ние видяхме в производството, работата и търговията, ще ускори преобразованията и ще доведе вероятно до еволюция към един по-траен и по-екологичен модел, допълни Лагард.

Очаква се кризата да свие веригите за снабдяване с близо 35 на сто и да увеличи работизацията в промишлеността с близо 70-75 процента, каза още централната банкерка.

Европа е в отлична позиция за тази промяна. Нашият континент е приютил най-широкия сектор на кръговата икономика и на екологичните иновации в света, а еврото е първата валута, използвана за емитирането на зелени облигации, подчерта Лагард.