Държавата ще плаща минималната заплата - 610 лв., на работодател, който наеме безработен служител, като ще поема и осигуровките за тази сума. Те ще могат да се възползват от нея до три месеца. Условието е те да наемат безработен служител, който е записан в бюрата по труда в страната.  За  програмата са отделени 160 млн. лв. по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Тя ще важи за всички сектори без селското стопанство. От тях 50 000 000 лв. са за приоритетно подпомагане на работодатели от сфери „Хотелиерство и ресторантьорство” и „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“. Очаква се да бъдат включени най – малко 70 000 безработни лица. Проектът продължава до края на годината, напомнят от Агенцията по заетостта.

Проектът предвижда наемане на лицата от целевите групи на пълно или непълно работно време (най-малко на 4 часа) за период до 3 месеца. Работодателят е длъжен да запази заетостта на 75% от заетите работни места за период, равен на периода на субсидираната заетост. Допустими за подкрепа са следните работодатели:

Регистрирани по ТЗ и Закона за кооперациите, вкл. и общински предприятия по ТЗ; регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел; регистрирани по Закона за народните читалища.

По проекта се въвежда следният максимален брой на заявени работни места, за които може да кандидатства работодател (вкл. и тези с КИД 55, 56 и 79), спрямо списъчния състав на персонала за 2019 г. за месеца, съответстващ на месеца на подаването на заявката:

- до 10 души се допуска да наеме до 2 лица;

 -до 50 души се допуска да наеме до 10 лица;

 -до 250 души се допуска да наеме до 30 лица;

- над 251 души (вкл.) се допуска да наеме до 60 лица.

За работодатели от сектори „Хотелиерство и ресторантьорство" и „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ се определя максималния брой на заявените работни места, както следва:

- до 10 души се допуска да наеме до 2 лица;

- до 50 души се допуска да наеме до 10 лица;

- до 250 души се допуска да наеме до 50 лица;

- над 251 души (вкл.) се допуска да наеме до 100 лица.

Вижте как в 3 лесни стъпки да кандидатствате по проект „Заетост за теб”:

?? Избирате страницата на проекта „Заетост за теб”, която се намира на официалния сайт на Агенцията по заетостта - https://www.az.government.bg/pages/zaetost-za-teb/. Тук ще получите пълна и изчерпателна информация за проекта и ще може да се запознаете с условията за участие в него

?? Ако отговаряте на необходимите условия, подготвeте своите декларации и документи, описани подробно на официалния сайт на Агенцията по заетостта

?? Попълнете и подайте своята заявка.Кандидатстването е само по електронен път на адрес: https://serviceseprocess.az.government.bg/…/03f3810b-b923-…/

Може да позвъните за консултация или да посетите службите на Агенцията по заетостта на място, като спазвате съответните противоепидемични изисквания.