България е на финала за влизане в чакалнята на еврото.  Има много причини за гордост с това постижение, защото то би ни донесло само ползи.

Икономиката ще стане по-конкурентна, което води до по-високи доходи и стандарт на живот.

Ще последва вдигане на рейтинга, което ще доведе ще повече инвестиции. Има и чисто финансови ползи - достъп до няколкомилиардни програми за страни, които се подготвят за еврото, подкрепа за лева, още по-голяма стабилност на банките, намаляване на рисковете за страната. Влизането в чакалнята на еврото е и солидна застраховка срещу кризи.

Накратко - България е на път да влезе в клуба на богатите. В който от поне 13 години никой досега не е приет, и то не поради липса на кандидати.

А опитът на последните приети страни от Източна Европа показва, че се справят повече от добре в еврозоната. И опровергават онзи мит, че еврото носи инфлация и спад на реалните доходи. Нещо повече - за тези държави еврозоната помага. А за България ще има и положителен ефект от откриването на още повече възможности за развитие. Чакалнята на еврото ще доведе и до далеч по-голямо доверие пред света, което е важно условие да се ускори ръстът на икономиката и доходите.