Във фактурите има само суми от такси за отчитане на уредите

Немалко абонати на столичната топлофикация вече получават нулеви сметки за парно и топла вода за юни, установи проверка на “24 часа”. 

Защо получих сметка от 1,81 лв. за топла вода и какво означава това, попита столичанин, който дори я плати онлайн. Немалко хора се изненадаха, тъй като сметките им за юни варират от 1 до под 3 лева.

Апартамент в “Разсадника” получи известие, че дължи 2,41 лв. Сметки за подобни суми има в “Дианабад” и други столични квартали.
Оказва се, че това е таксата за топлинния счетоводител, която се начислява всеки месец и зависи от броя на уредите. Иначе масово сметките за топлата вода за юни са 0 лева.

От “Топлофикация София” обясниха, че са започнали да приспадат сумите, които трябва да се възстановят на клиентите след поевтиняването на природния газ със задна дата.

След падането на цените на синьото гориво с над 50% от 5 август 2019 г. насам КЕВР постанови и нови цени на парното. Те са средно с 10% по-ниски за страната, в София - с 11,16%. Във фактурите, които ще получат клиентите на столичната топлофикация, ще пише колко остава за прихващане.