Важно е да внесем яснота. Резервът е задължителен за всяка една държава, това не е случайно. Това е ангажимент, който имаме като държава-членка на ЕС. Има специална политика за сигурността. Това каза пред bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Припомняме, че министър-председателят Бойко Борисов й разпореди след края на днешното правителствено заседание да разясни в Народното събрание, че студен резерв ще се ползва само от държавната ТЕЦ Марица Изток II.

"Размерът на студения резерв се определя със заповед на министъра. Ясно е оказано, че се провеждат търгове по условия и по ред. Важен елемент е че цената на студения резерв е регулирана, регулира се от КЕВР. След търга се определят компаниите, в момента те са 8", каза тя за процедурата за студения резерв. 

"ТЕЦ Марица Изток 2 винаги е участвал в студения резерв. През месец март 2018 г. поради технически промени той разтрогна договора си 2 месеца преди изтичането му. Затова не поддържа студен резерв, няма конспирации. 56 млн. е цялата сума на студения резерв, тези пари се разпределят на базата на търг. Във всеки лот количеството, което е необходимо, е различно. Лятото необходимостта е по-малка, тези които кандидатстват за тогава, кандидатстват за по-малко. Всички договори изтичат на 31 юли. Тук не става въпрос за 1 доставчик, а за 8", каза Петкова. 

"ЕК поставя няколко условия, за да получим механизъм за капацитет, за да работят въглищните компании спокойно до 2025 г. Първото и най-важно е условие е да либерализираме пазара на електрическа енергия на едро. Ясно сме посочили крайна дата за това 1 юли 2021 г.", каза още тя. 

"Днес премиерът разпореди тази разпоредба да влезе веднага. Тя ще бъде през закона за местното самоуправление. В този преходен период до получаване на механизъм за капацитет, за да няма спекулации не е целесъобразно да се провеждат търгове. Тук не може да се търси зависимост. Такива няма и не може да има, законът го гарантира. Най-справедливо и удачно е решението на премиера", каза Петкова. 

"Защо ТЕЦ Марица-Изток 2? Тази централа е гарант за нашата енергийна сигурност. Тази централна е единствената, която работи на трите нива на напрежение, тя може максимално бързо да вдигне системата при авария. Смятаме, че това е правилният ход", каза още тя. 

"Ако се наложи студен резерв, министърът съгласно закона ще възложи на съответната централа. Това е справедливият ход", добави тя.