За допуснати груби нарушения - нерегламентирано строителство и нарушаване на вътрешните правила на Югозападното държавно горско предпритие (ЮЗДП) е прекратен договорът за управление на директора на държавното ловно стопанство "Искър” Атанас Дарелов. Това съобщиха от горското предприятие. Причината е строеж до яз. Искър на територията на ловното стопанство от фирма "Био Майнинг" на Румен Гайтански-Вълка.

Във връзка с публикация в социалната мрежа на Зелено движение и Демократична България, в която се съобщава за „строителство на хотелски комплекс в „Държавно ловно стопанство Искър”, Югозападното държавно предприятие информира, че по разпореждане на директора инж. Дамян Дамянов се извършва проверка, се казва още в съобщението на ЮЗДП. Към момента се констатирало, че на територията на „ДЛС Искър” са извършвани строителни дейности, за които ловното стопанство не е изискало от фирма „Био майнинг” АД необходимите строителни книжа и не е уведомило ЮЗДП за строителството.
ЮЗДП има сключен договор № 154/23.06.2016 г. за съвместна дейност с фирма „Био майнинг” АД за осъществяване на ловностопански дейности в района на „ДЛС Искър” със срок от 15 години. Процедурата за провеждане на конкурс е на основание чл. 9, ал. 15 от Закона за лова и опазване на дивеча и издадена заповед № РД 49-216/14.11.2013 г. на министъра на земеделието и храните Димитър Греков по време на "Тройната коалиция".
Конкурсът е проведен на 19.12.2013 г. с участието на 4 юридически лица, чиито представители са присъствали при отваряне на документацията. Класирането е извършено съобразно получените от кандидатите точки, както следва:
1. „БИО МАЙНИНГ” АД с 1313 т.
2. „ИНТЕРПРОМ” ЕООД с 1187 т.
3. „КВП-ГРУП” ЕООД с 663 т.
4. „ДАРТЕ МИКС” ЕООД с 449 т.
Комисията е предложила на министъра на земеделието и храните да класира на първо място кандидата „БИО МАЙНИНГ” АД, получил максимален брой точки. Със заповед № РД 49-5/07.01.2014 г. на министъра на земеделието и храните е обявен резултатът. „КВП-ГРУП” ЕООД са обжалвали заповедта на министъра на земеделието и храните, но с решение № 8921, постановено по адм. дело № 3949/2015 г. на Върховен административен съд е отхвърлена жалбата и заповедта на министъра е потвърдена. Със Заповед № РД 49-298 от 31.07.2015 г. на министъра на земеделието и храните е прекратен конкурсът и е отменена заповед № РД 49-5/07.01.2014 г. за класиране. Тази заповед е обжалвана и с решение № 5624 от 12.05.2016 г., постановено по адм. дело № 9703/2015 г. по описа на ВАС, Заповед № РД 49-298 от 31.07.2015 на МЗГ, с която е прекратен конкурсът, е обявена за нищожна. Предвид горното е налице валидна заповед № РД 49-5/07.01.2014 г. на министъра на земеделието и храните за обявяване резултатите от конкурса, вследствие на което е подписан договор с „БИО МАЙНИНГ” АД на 23.06.2016 г.
Предмет на съвместната дейност, съгласно представена от фирмата инвестиционна програма, са: изграждане, ремонт и поддръжка на биотехнически съоръжения; разработване и поддръжка на фуражна база; закупуване на фураж за подхранване на дивеча; опазване и охрана на дивеча; закупуване на жив дивеч за разселване; ремонт и поддържане на бази за интензивно стопанисване на дивеча и изграждане на волиери; предоставяне на движими дълготрайни материални активи за ползване от ДЛС; изграждане, ремонт, поддържане и почистване на горски пътища; ремонт и поддържане на ловна база. За извършването на всяка една от дейностите са предвидени разходи от двете страни по години, които се прецизират с анекс за всяка отделна година и към момента се изпълняват коректно. За срока на договора са предвидени и дарения от „БИО МАЙНИНГ” АД, които поетапно и целево да бъдат насочвани към дейности, за които не достигат средства в инвестиционната програма.
Всички инвестиции, които се извършват в рамките на договорите за съвместна дейност, сключени между ЮЗДП и юридически лица, остават безусловно в полза на държавата, но при тяхното реализиране трябва да се спазва стриктно действащото законодателство, се казва още в съобщението на ЮЗДП.