Над 70% ще е делът на френското дружество след сделката. 

Френската “ГеоПост” ще придобие мажоритарен дял от куриерската фирма “Спиди”. Това става ясно от съобщение за концентрацията между дружествата на сайта на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

“ГеоПост” е част от френската държавна пощенска компания La Poste Group и развива международен куриерски бизнес. Компанията оперира в 40 страни и е втората по големина в Европа. Преди 6 години придоби почти 25% от “Спиди”, а сега още 45%. Тази опция бе включена в сделката от 2014 г.

Заради пандемията концентрацията се забави, а в началото на юни стана ясно, че “Спиди Груп” и “ГеоПост” са удължили срока до края на януари 2021 г. за придобиване на въпросните 45%. Сега обаче сделката е задвижена заради нарастването на кириерския бизнс и увеличения оем на различни пратки.

От началото на годината акциите на “Спиди”, които се търгуват на борсата , минаха през върхове и спадове. В крайна сметка сега цената им е по-висока, след като търговията започна през януари от 49.60 лв. за дял, а към момента вече е 52 лв.

Основен приоритет през 2020 г. за компанията е развитието на доставките до крайни клиенти и онлайн търговията, става ясно от отчета на мениджърите.

Продължава и изпълнението на дългосрочната програма за развитие и разширяване на регионалното присъствие - основно в Румъния и в Гърция. Акцент са и страните от Централна и Източна Европа, където заедно с мрежата за доставки се разширява предлагането на съпътстващите услуги, които ще разширят достъпа на онлайн търговците до съответните пазари.

“ГеоПост” пък още от 2014 г. има планове за регионално развитие на Балканите, след като бе подписано споразумението за придобиването на румънската “Дайнамик парсъл дистрибюшън”.