Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с изпълнителния директор на „Българя Ер“ Христо Тодоров и търговския директор на компанията Мария Стоянова, съобщиха от министрството на туризма. Те се спряха подробно на мерките, предприети от правителството за преодоляване на кризата от Ковид 19, която се отрази сериозно на летателните услуги в най-пострадалия сектор на икономиката - туризма. Съгласно последните данни на летище Бургас спадът на чартърите за летен сезон 2020 г. е 83%, а на летище Варна 80%.

Тя информира подробно и за правителствената програма за спонсориране на компании, извършващи туристически чартъри до България с 35 евро за всяка седалка. Мярката е разчетена за 400 хил. туристи за следващите две години и е на обща стойност 55 млн. лв.

Министърът подчерта също, че във всички хотели и заведения се спазват стриктно санитарно-хигиенните изисквания против вируса и изказа увереност, че това се прави и от летателните екипи. Христо Тодоров гарантира, че от екипажите се вземат всички необходими мерки за дезинфекция и дистанция по време на полетите. Той увери, че самолетите вече разполагат с хепа филтър, който пречиства въздуха в кабините. Отделно всички пътници са длъжни да носят маски по време на полета, а в санитарните помещения има топла вода и дезинфекционни материали. Изпълнителният директор приветства мярката за спонсориране на туристическите чартъри, което ще облекчи с близо 20 на сто себестойността на услугата за европейските линии. Той гарантира, че тя ще залегне в преговорите с партниращите компании за следващите сезони.

Дискутирани бяха и възможностите за насърчаване на чартърните полети и по други пазари като Турция, Русия, Беларус, Израел и пр., когато условията на реципрочност в епидемичната обстановка позволят това.