В 2/3 от общините държавните предприятия дават по-добри пари, според проучване на ИПИ

Средните заплати в частния бизнес в Елин Пелин и Ботевград са над 1300 лв. и вече доближават възнагражденията във фирми в София и Пловдив. Това излиза от данните в изследванията на Института за пазарна икономика и Националния статистически институт. Средната заплата в София-област е 1228 лв. през юни и вече изпревари Пловдивска област. Като цяло доходите растат повече в малки общини в периферията на големите центрове, където има индустриален добив и износ. Там заплатите в частния сектор значително превишават тези в държавната сфера, въпреки че за 2/3 от общините у нас е обратното, показва проучването на ИПИ.

Голяма група малки общини, в които частните фирми плащат чувствително повече, отколкото публичният сектор, са съсредоточени около София. Това освен Елин Пелин и Ботевград са още Костинброд и Божурище.

В самата Столична община частният сектор дава заплати, които са средно с 14,9% по-високи, отколкото в държавния. Но в Костинброд частните фирми плащат с 44% повече от държавните, в Елин Пелин - с 47,4%, а в Божурище – с 53,9% повече. В Ботевград процентите са 22,6.

Икономическият профил на тези общини е такъв, че в тях са съсредоточени много инвестиции, и то предимно на компании, които произвеждат за износ.

В Божурище и в Елин Пелин например преките чужди инвестиции на човек от населението са по-високи, отколкото в столицата, показват последните засега данни от 2018 г. В Божурище те са 11 146 евро, а в Елин Пелин - 15 030 евро. В самата столица са 9361 евро на човек. Абсолютен първенец на страната в това отношение е Пирдоп, където преките инвестиции на човек са 45 583 евро. Те очевидно са направени от немската “Аурубис”.

В Ботевград,

където преките

инвестиции са

7729 евро

на човек, както и в Божурище има една характерна особеност – там има добре развити индустриални паркове с производствени или развойни бази на доста водещи чужди инвеститори. В Ботевград има няколко производители на части и компоненти за автомобили, а зоната в Божурище е сред най-успешните в България, в нея инвестициите до миналата година бяха за половин милиард лева. В Елин Пелин пък има много логистични бази, включително и на най-големите вериги за търговия с бързооборотни стоки.

От всичките 265 общини в България в 191 заплатите в държавните предприятия са по-високи от тези в частния сектор, показва изследването на ИПИ от кампанията “256 истории за икономика”.

Според данните там, където основният работодател е голяма държавна енергийна или оръжейна фирма, обикновено частният бизнес отчита ниски заплати и съотношението между средното възнаграждение в държавно и в частно предприятие е в полза на държавното.

Например община Козлодуй е в единия край на това класиране и там средната заплата на хората, работещи в частна фирма, е едва 39,5% от средната в държавна. Естествено, държавното предприятие е АЕЦ “Козлодуй”, където заплатите са толкова високи, че средната в общината е 2090 лв. месечно. А тъй като общината влиза в състава на област Враца, тя е станала

втора по средна

заплата в

България

след София-град

Столичани получават средно по 1838 лв., а във Враца - 1285 лв. Пловдив, Варна, Бургас и други области са с по-ниски средни заплати, независимо че имат по-развита индустрия, отколкото Враца.

На другия край на това подреждане е варненската община Суворово, в която работещите в частни фирми получават средно с 85,3% повече, отколкото работещите в държавни фирми. В Суворово най-вероятните причини са големият частен ветроенергиен парк и наличието на индустриален парк, в който има много чужди инвеститори. Освен това Суворово е съседно на Девня, където съотношението също е в полза на частните работодатели, макар и с по-малко – там те плащат с 31,4% повече, отколкото държавните фирми. В Девня основните работодатели са “Агрополихим”, “Солвей Соди” и “Девня цимент”, които по принцип правят 15% от БВП на Варненска област.

Любопитен е случаят с Челопеч.

НСИ е засекретил

данните

за средната заплата в тази община, както се прави когато икономическият оператор на дадено място е само един и от цифрите би се разбрало какви заплати плаща.

В изследването на ИПИ се казва, че Челопеч по всяка вероятност е в този край на подреждането, в който е и Суворово. Освен това още през 2018 г. институтът разкри, че това е общината с най-високата средна заплата в страната изобщо, която още през 2017 г. бе минала 2000 лв., а на следващата година стана 2178 лв. Основният работодател там е канадската компания “Дънди Прешъс Металс”.

Секретни са и данните за средната заплата в общините Сопот и Мирково. Но не е трудно човек да се досети, че основният работодател, който плаща високи заплати, в единия случай са държавните ВМЗ -Сопот, а в другия – частната “Геотехмин”, чиято фирма “Елаците-Мед” има миннообогатителен комплекс в Мирково.

От общините, за които има данни, на второ място след Суворово е Пирдоп, където средната заплата в частния сектор е доста по-висока от тази в държавния – със 79,7%. Следващата община е ловешката

Летница, където

частниците

плащат с 56,6%

повече,

отколкото държавните предприятия. В Пирдоп основният частен работодател, който би могъл да плаща високи заплати, е медодобивната база на немската “Аурубис”. В Летница има развит голям индустриален парк.

Видин дръпна пред Благоевград

880 лв. разлика между заплатите в София и Перник

Независимо от коронакризата заплатите в България продължават да се покачват, макар и с нееднакви темпове, показват данните на НСИ за второто тримесечие на 2020 г. Те са само на ниво области.

В София ръстът на възнагражденията е доста малък - само 1 процент за второто тримесечие спрямо първото. Но все пак столицата продължава да е национален лидер с 1838 лв. средна брутна заплата месечно през юни 2020 г.

Следващата по заплати област е Враца с 1285 лв. месечно, като там увеличението е с 5,4% спрямо първото тримесечие. Варна е на трето място с 1251 лв. и нарастване с близо 2 на сто, следвана от Стара Загора с 1230 лв., където ръстът е 4,7%.

Вторият по големина град в България –

Пловдив, този път е изпреварен

от София-област

и дори от Габрово. В София-област средната заплата през юни е била 1228 лв., в Габрово е 1182 лв., докато в Пловдив е 1177 лв. Но в Софийска област НСИ отчита намаление с 5,3% на средната заплата в сравнение с първото тримесечие, в Габрово тя почти не се е променила, докато в Пловдив има ръст от 1,7%.

Най-сериозен обрат тази година обаче има в дъното на класацията по средни заплати по области. Видин, където години наред заплатите бяха най-ниските в страната,

в условията на криза показва

завиден ръст от 7,2%

и средната заплата в областта през юни вече е 935 лв. Така Видинска област изпреварва Благоевград, където също има ръст на заплащането но само 3,5% и през юни там средната заплата е 910 лв., т.е. по-ниска, отколкото във Видин.

По принцип Благоевград, Видин, Кюстендил, Силистра и Хасково са петте области в България с най-ниски заплати от години насам. Но в Благоевград по последни данни делът на хората, живеещи в материални лишения, е 22%, докато във Видин е рекорден – 30%, независимо че средната заплата тази година се е покачила.

В Благоевградска област, като се изключи Банско, във всички останали общини средната заплата е под 700 лв. (24часа)