Повече от 50 бивши тъмнокожи собственици на ресторанти от американската верига за бързо хранене McDonalds по франчайз в САЩ са подали колективен иск към компанията, обвинявайки я в дискриминация при избора на места за ресторантите, съобщава вестник USA Today.

Както твърдят ищците, McDonald's е настоявал те да отворят своите ресторанти в райони в неравностойно положение на градове с висок процент на престъпност, докато белите могат да работят в по-престижни и по-тихи части на града. В резултат чернокожите са увеличили разходите си за сигурност и са намалили доходите си поради общата нестабилност в местата, където е трябвало да правят бизнес, предава "Фокус".

Ищците твърдят също, че Макдоналдс е прибягнал до други форми на дискриминация срещу чернокожите предприемачи, отказвайки им финансова подкрепа и ограничавайки възможността да купуват ресторанти в богатите части на градовете.

Собствениците на франчайз бизнес могат да използват марката и модела на франчайзодателя, при спазване на установените правила и финансови вноски за него. Към делото се присъединиха общо 52 бивши собственици на ресторанти, които притежаваха съвместно над 200 заведения за бързо хранене, работещи под марката McDonald's. Всеки от тях настоява за обезщетение за претърпени финансови щети в резултат на дискриминация в размер на 4-5 милиона долара.