Работата на кафенета и ресторанти в затворени пространства в Сърбия бе продължена днес до 23 часа при спазване на всички предпазни мерки, обяви заместник-директорът на института "Батут" д-р Даря Кисич-Тепавчевич, цитирана от агенция Танюг.

Тя посочи, че разстоянието между клиентите трябва да бъде най-малко 1,5 метра, предава БТА.

Епидемиоложката каза, че ситуацията в Сърбия с Ковид-19 в момента е стабилна, но несигурна, тъй като всеки ден има определен брой заразени и починали.

През изминалата седмица нивото на заболеваемост е било 14 на 100 000 души население, докато в някои европейски страни това ниво е достигало 500 на 100 000 души.

В Черна гора имаше 100 пъти повече заболели, а в Хърватия 10 пъти повече, заяви Кисич-Тепавчевич след заседание на Кризисния щаб. Според нея това е резултат от отговорното и съвестно поведение на гражданите.

Тя посочи, че от началото на учебната година ситуацията е стабилна и за четири седмици е регистриран само един случай на локално предаване на болестта в училищна среда.

Кисич-Тепавчевич отправи апел към академичната общност да спазва мерките, тъй като след един ден започва учебната година в университетите.