1 милиард и 700 млн. лв. за земеделците ще бъдат отпуснати до края на декември, като финансовите мерки, които се вземат за тях, са над 20, обяви земеделският министър Десислава Танева в студиото на "Тази сутрин" по Би Ти Ви.

На практика всяка седмица до края на годината има различни плащания, обясни тя. По думите й някои от мерките, предприети заради пандемията от коронавирус, са се оказали доста ефективни и вероятно ще продължат да се прилагат. "Например може да мотивираме преработвателите да купуват българска продукция", каза Танева.

В момента има само 2 промишлени огнища с африканска чума по свинете след миналогодишната епидемия, обяви министърът. Хората отново започват да гледат прасета и за лични нужди, като вече има 5000 регистрирани лични стопанства.

На практика земеделците, които се подпомагат с европейски средства, са над 100 000. Според Танева няма друга програма с толкова много пари и бенефициенти. Тези мерки за подкрепа обаче са необходими, за да бъдат защитени земеделците, както да продължат да се развиват животновъдството, овощарството, зеленчукопроизводството и т.н.

"Всички проверки са по моя воля. Много са нарушителите, имаше около 15% грешки на определено ниво. Но при 100% проверка има гаранция, че няма нито един евроцент, похарчен в нарушение", обясни Танева.

Според нея държавата трябва да се представя с доброто, а не с проблемите, които са вътрешни и трябва сами да си ги решим. Така Танева коментира накратко приетата резолюция от Европейския парламент, като обясни, че предпочита да говори повече за земеделците, а не за документа, който прилича на политическо есе.

Земеделският министър обясни, че ще има повече пари и повече подкрепа за земеделците. До 10 дни приключва жътвата на царевицата. При 30% по-малък добив ще бъде предоставена допълнителна помощ - поне 10 млн. лв. ще са отделени са такива случаи.

Пшеницата е приключила с 4,7 млн. тона добив. Наличностите са толкова, колкото са били и миналата година, когато добивът е бил рекорден. Причината е, че износът е спаднал. Така че по думите на Танева с тези количества производителите и страната може да се върнат към обичайната си маркетингова година.

Цената на хляба обаче не зависи от ситуацията в България - суша или дъждове, а от международните борси - цените там все още са много колебливи, обясни тя.

Същевременно земеделските производители ще трябва да търсят начини сами да се снабдяват със собствени водоизточници, ако бъде приета подобна промяна в закона, която е предложена в момента. До определен дебит при наличието на собствена сонда режимът за използваната вода ще бъде уведомителен, а при по-висок - регистрационен.