Най-малко по 5 проби годишно ще се изследват за използване на хормони в пилешкото. Това предвижда национална мониторингова програма за контрол върху забранени остатъци в храни от животински произход и живи животни.

Стероиди ще се търсят още в говеждо, овче, козе, свинско и заешко месо, както и в промишлено развъжданите риби. За всяка категория има определен минимален брой проби. Например при говедата минималният брой животни, който ще се контролира годишно е равен на поне 0,4% от кравите и телетата, които са заклани през предходната година. От тях за субстанции с анаболен ефект пробите ще бъдат 0,25%. Половината се вземат от животни във фермите, а другите - в кланиците.

Контролът по мониторинговата програма ще се прави изненадващо, без предварително уведомяване. Собствениците на животните или на храните обаче имат право да поискат второ експертно становище, ако не са съгласни с резултатите.

Мониторинговата програма се изпраща до 31 март на текущата година на Европейската комисия за одобрение.

В наредбата има още задължение собствениците на животни, които са ползвали ветеринарен препарат или фураж, да съхраняват екземпляр от рецептата.