“Виваком” е на четвърто място в света по скорост на мобилната мрежа. Това показват тестове за третото тримесечие на годината на Ookla - световен лидер за тестване на интернет скорост.

Класацията се определя от Speedtest с помощта на измервания от потребителите на скоростта за качване и сваляне при реално използване на мрежата. За да бъде определен за най-добрият доставчик, резултатът на оператора в Speedtest трябва да заема минимум 3% от извадка за географски регион.

Лидер в класацията в света е Etisalat от Обединените арабски емирства. На второ място е SK Telekom от Южна Корея, на трето е Ооredoo от Катар. А след “Виваком” в топ 10 по бързина на мрежата остават оператори като T-Mobile в Нидерландия, TELUS в Канада, Telenor в Норвегия, Vodafone в Албания, China Mobile в Китай, Hrvatski Telekom в Хърватия.

През септември Ookla определи “Виваком” за оператора с най-бърза мрежа в Европа за първите шест месеца на годината. Резултатите бяха базирани на анализ на над 127 000 теста от над 44 000 уникални потребители в България.