Специален закон за трюфелите, който да регламентира кой и кога може да ги събира, предлага земеделското министерство. В момента заради липсата на ред загубите за бюджета били около 6 млн. лв. годишно.

България е на първо място в света по добив на бели и черни трюфели от естествени, основно горски находища, пише в мотивите за новия закон. Само 1% от събраното оставало у нас, 150-200 т се изнасяли. Годишният оборот от трюфели можел да се оцени приблизително на 200 млн. евро, а заетите в сектора били между 20 и 30 хил. Най-големите находища от скъпия кулинарен продукт били в Североизточна България.

Да се въведе разрешителен режим за събирачите на трюфели, предвижда проектозаконът. Те трябва да са преминали и специален курс за обучение, за което след изпит ще получават удостоверение. На всеки 10 дка горска площ ще се издава само едно позволително.

Самите разрешения ще се дават след заплащане на цена, определена от земеделския министър. Таксата ще постъпва в съответното горско или ловно стопанство. Предвижда се агенцията по горите да поддържа на сайта си публичен електронен регистър на физическите лица, които добиват трюфели.

Законът забранява разораването на почвата при търсене на трюфели, оставяне на незапълнени ями и добив през тъмната част от денонощието. Събирачите могат да ползват едновременно до 3 специално обучени кучета за търсене на деликатеса, но те трябва да са тяхна собственост. Изкопаването на трюфелите е разрешено единствено с помощта на нож с острие до 25 см и ширина до 4 см или с друг инструмент, който може да е максимум 15 на 8 см.

Глоба до 5000 лв. ще се налага на нелегалните събирачи на трюфели, както и на тези, които не спазват сроковете, които са различни за всеки вид. Законът предвижда 1-годишен гратисен период след обнародването му.