Цените на електричеството в цяла Европа тръгнаха нагоре

Очаква се частичното затваряне да доведе до спад на ползването на електроенергия, но пък ниските температури и престоят у дома го компенсира

6065 мегавата беше товарът в четвъртък на електроенергийната система в пиковия час 19. Тогава ползваният в България ток е бил почти колкото на 31 декември миналата година - 6080 мегавата. Това показват данните в реално време на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Спадът или увеличението в ползването на ток е индикатор за живота ни. Показва индиректно какво става в икономиката, както и у дома.

Ползването на електроенергия у нас не е намаляло, поне засега, така че в него не се забелязва влияние от бума на COVID-19. И тъй като сегашният ноември е по-студен от този през 2019 г., потреблението на ток дори се е увеличило.

На 24, 25 и 26

ноември в

пиковия пояс -

19 ч вечерта,

надминава

6000 мегавата

На 26 ноември в пика товарът на електроенергийната система беше 6065 мегавата, в същия ден и час през 2019 г. товарът е бил 5542 мегавата, или с 9,4% по-нисък. Само че тогава среднодневната температура е била с 3 градуса по-висока. Среднодневният товар на 26 ноември (за денонощието) тази година е 5542 мегавата, а през 2019 г. е бил 4770 мегавата, или със 7,9% повече.

Експертите от ЕСО коментираха пред “24 часа”, че при еднакви температури през ноември сега и миналата година ползването на ток в дните преди да влезе в сила частичното затваряне заради коронавируса е на същото ниво.

В четвъртък в 14,33 ч 41,25% от електроенергията у нас беше произведена от тецовете, 39,29 на сто от АЕЦ, 6,78% - от фотоволтаици, вятърните паркове почти не работеха, бяха спрени и вецовете. Преди и по време на зимата обикновено водата се пази за по-екстремни ситуации в електроенергийната система. Но пък в петък към 17,37 ч над 1000 мегавата вецове бяха пуснати в експлоатация.

В резерв са блокове на ТЕЦ “Марица-изток 2”.

Това е картината до момента и преди влизане в сила на частичния локдаун от полунощ в събота. Тя прилича на тази от март - в първите две седмици на извънредното положение имаше ръст на ползването на ток, спадът настъпи после.

На свободния

пазар на ток у

нас и в Европа се

забелязва игра

на цените

Но през зимните месеци, въпреки мерките за изолация в европейските държави, цените на тока остават традиционно високи. Още повече че предприятията не затварят.

В четвъртък цените на борсата на платформата “Ден напред” у нас бяха на второ място сред тези на европейските борси. Първа в класацията по високи цени беше Румъния. При търговията за 27 ноември на българската борса средно претеглената цена беше 60,27 евро, но пък в Румъния мегаватчас се търгуваше за 79,59 евро, в Унгария цената беше същата като на румънския ток. Гърците записаха 72,01 евро. На свободния пазар по-евтино от България беше само в Испания - 52,56 евро, и във Франция - 60,09 евро за мегаватчас.

Освен че през зимата цените са по-високи, увеличение има и при количествата, които се търгуват. На Българската независима енергийна борса отбелязаха 5 рекорда само за месец в търгуваните количества.

Председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов цитира прогнози на експерти, че ще има намаляване на ползваната електроенергия, но спадът ще е по-малък от този в периода от март до август.

В двете седмици на март, когато бе въведено извънредното положение у нас, съвсем очаквано затворените у дома българи ползваха повече ток. Спад от над 6% обаче настъпва през април.

От справка на ЕСО от началото на годината до 22 ноември се вижда, че у нас се отчита

намаление на

производството

на ток с

8,24 на сто,

на потреблението с 3,14 на сто и на износа - с над 40%. Вероятно в този спад е калкулирано и намаленото потребление заради изолирането от март до май.

Намаленият износ става традиционен. Причината е, че в определени периоди у нас цените на електроенергията са високи.

Прогнозите на експертите са, че колебанията на регулирания и на свободния пазар на ток са предстоящи, те вероятно няма да са сериозни, защото индустрията продължава да работи.

Втората причина е, че затварянето на молове, ресторанти, фитнеси, училища и детски градини ще свие потреблението, но пък оставането на част от хората вкъщи ще увеличи ползването на ток у дома и това ще уравновеси ситуацията.

Експерти дават пример, че

отоплението в

един мол се

равнява на

разхода на ток

в десетки

апартаменти

При сериозното ни затваряне от 13 март до 17 май за близо три месеца сметките на хората за ток се увеличиха с 21%. Постоянното присъствие у дома и работата от вкъщи се отрази на бюджета на домакинствата. Вероятно това ще се случи и сега при тези, които работят от вкъщи. и то с много по-голям процент заради студа и пускането на отоплението.

За да гарантират електроенергията - кризисни щабове срещу COVID, мерят температура, пазят дистанция, за да опазят най-важните кадри

В енергетиката са взети крути мерки за опазване на екипите от COVID-19. В сектора е повече от осъзнато, че хората, които произвеждат, доставят ток и газ, както и управляват системата, трябва да са здрави, защото резервни няма.

Всяко дружество е разработило аварийни планове и мерки, които са представени и одобрени от Българския енергиен холдинг.

В АЕЦ “Козлодуй”  е създаден кризисен щаб, оглавяван от директора на централата Наско Михов. На площадката на централата ежедневно работят над 4000 души. Разпространението на вируса сред работещите или членовете на семействата им и едновременното им отсъствие от работа може да създаде риск за осигуряването на производството на електроенергия. Ядрените съоръжения се експлоатират от лицензирани инженери, чиято подготовка за самостоятелна работа продължава няколко години и не могат да бъдат заменени, ако се наложи отсъствието им в едно и също време, съобщиха от централата.
“Козлодуй” е една от първите атомни централи, които са разработили и въвели авариен план за действие при пандемия.

С цел ограничаване на риска от заразяване и за осигуряване на резерв от лицензирани оператори е изготвен разчет за работа с персонал на оперативно обоснован минимум, без да се нарушават действащите нормативи в страната и вътрешните правила за осигуряване на безопасната експлоатация на централата.
Влизането в нея става след мерене на температурата през термовизионни камери на порталите и инфрачервени термометри, разпределени по звена.

Ограничават се социалните

контакти и дори ходенето

на ресторанти, дискотеки

Естествено, взети са всички предпазни мерки - дезинфекция и облекла. Външни лица се допускат след PCR тест, взет 72 часа по-рано.

В Електроенергийния системен оператор - другото важно звено в енергетиката, от което се управлява и се поддържа системата, са определени критичните точки, които се дезинфекцират на 2 часа.
Изготвят се седмични графици за работа за всяко структурно звено, като на работното място се осигурява най-много 50% присъственост там, където е възможно. Останалите служители са на разположение на работодателя в границите на установеното за тях работно време.
При възникване на необходимост те се явяват на работа в рамките на 2 часа.

Поначало в Централното диспечерско управление външни лица се допускат по изключение, тъй като оттам се управлява системата. Но сега влизането на чужди хора в него и в териториалните диспечерски управления е забранено.

В “Булгартрансгаз” на входа се мери температурата и ако влизащият я е вдигнал, се пренасочва към медицински лица. Обезпечено е нормалното функциониране на преноса на оперативни данни от технологичните обекти на газопреносната система. Екипите по поддръжка

разполагат със системи

за дистанционно

следене на работата
на комуникационните съоръжения, както и с криптиран достъп до мрежите и оборудването, осигуряващи технологична информация, видео и глас. 70% от служителите са преминали на дистанционен режим на работа.

В ТЕЦ “Марица-изток 2” са създадени с алгоритъм правила за дезинфекция и организация по извършването . Определени са критичните точки – дезинфекцират се всички повърхности, свързани с поток на хора, както и често докосваните повърхности. При наличие на потвърден случай на COVID-19 на работното място се извършват почистване и дезинфекция на повърхностите, влезли в контакт със заболялото лице, на работното помещение, общите части и на санитарно-битовите помещения.

Въведен е ограничителен режим на преминаване в най-важните места за функциониране на централата - машинната зала и блочния щит за управление, както сега наричат контролните зали, от които се управляват блоковете.

В “Мини Марица-изток” е разпоредено при проява на симптоми - повишена температура, кашлица, хрема, загуба на обоняние, загуба на вкус и др., всеки работещ да си остава у дома и да търси личния си лекар.