Турция е регистрирала икономически растеж от 6,7 процента на годишна база през третото тримесечие на 2020 г., съобщи Анадолската агенция, като цитира данни на Турския статистически институт.

Брутният вътрешен продукт на страната по текущи цени е възлизал на 1,4 трилиона турски лири /197,4 млрд. долара/ в периода юли-септември.

Данните са доста над прогнозните на пазарите, посочва агенцията, като цитира очакванията за растеж от 5 на сто през това тримесечие на 17 анкетирани икономисти. В същото проучване на Анадолската агенция икономистите прогнозират икономически растеж от 0,3 на сто за 2020 г., макар че новите данни за третото тримесечие може да променят тенденцията във възходяща посока.

Новата икономическа програма на Турция също очаква растеж на БВП от 0,3 процента през тази година и от 5,8 процента догодина.

През първото тримесечие турската икономика отбеляза растеж от 4,5 процента, а през второто, под влиянието на коронавируса, се сви с 9,9 на сто.

В сравнение с предходното тримесечие БВП е нараснал с 15,6 процента в периода юли-септември при отчитане на сезонните фактори, показват данните на ТюркСтат.

Най-голям растеж през третото тримесечие на годишна база се отчита в сектора на финансовите и застрахователните дейности /41,1 на сто/. В сектора на земеделието растежът е от 6,2 на сто, в промишлеността - 8 на сто, в строителството - 6,4 на сто.

Износът на Турция е нараснал с 5,6 процента през октомври на годишна база до стойност от 17,33 милиарда долара, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на Турския статистически институт.

Вносът същевременно се е увеличил с 8,4 процента до 18,7 млрд. долара през същия месец в сравнение с октомври 2019 г.

Външнотърговският дефицит е бил от 2,37 млрд. долара или с 34,4 на сто по-висок на годишна основа.

Най-голям дял в износа има производственият сектор - 94,8 процента от общия експорт на Турция през октомври. Делът на високотехнологичните продукти в общия турски износ за месеца е от 3,5 процента, или с 3,4 процента повече от октомври м.г.

Главен външнотърговски партньор на страната през миналия месец е била Германия, където Турция е изнесла продукция на стойност 1,6 милиарда долара и е внесла от нея стоки за 2,26 млрд. долара.

Междувременно стана ясно, че износът на Турция през първите десет месеца на годината е бил на стойност 135,6 млрд. долара, което е с 9,1 на сто по-малко в сравнение със същия период на 2019 г., а вносът е бил на стойност 175,9 млрд. долара или с 2,2 на сто повече на годишна база.

Отчетеният външнотърговски дефицит е със 76,2 процента по-голям в сравнение с първите десет месеца на миналата година, показват още цитираните данни.