Свързването на водоемите “Порой” и “Ахелой” към водоснабдителната система на Бургас ще е максимално бързо

През бюджета на Българския ВиК холдинг е осигурено финансиране за свързване на язовирите “Порой” и “Ахелой” към водоснабдителната система на Бургас и са изготвени графици, за да може това да стане максимално бързо. Това съобщи в областния град днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който присъства на заседанието на общинския съвет заедно с екоминистъра Емил Димитров.

С изпълнението на проекта ще се осигури алтернатива за водоснабдяването в дългосрочна перспектива, каза Нанков и напомни, че през 10-15 г. има периоди на засушаване, като например към октомври 2007 г. водните количества в язовир “Камчия” са били сходни с настоящите.

За Варна захранване ще бъде осигурено чрез превключване към деривация “Китка”. За да се намалят загубите на вода по нея, тръбата ще бъде подменена с европейския проект, финансиран по ОПОС. Има вече подписани договори и обявена обществена поръчка.

“Това няма да остане за сметка на варненци. Няма да има повишаване на цената на водата заради помпажното добиване от деривация “Китка”, подчерта Нанков. И добави, че е разработен механизъм за покриване на загубите на ВиК оператора. Това ще даде възможност поне 2 месеца по-дълго Бургаска област да черпи вода от “Камчия”.

Емил Димитров и Николай Нанков се срещнаха с областния управител Вълчо Чолаков, кмета Димитър Николов и шефа на ВиК Ганчо Тенев. За да засвидетелства своята солидарност, в Бургас пристигна и кметът на Варна Иван Портних.

“Като кмет на Бургас искам да благодаря на нашите приятели от Варна - на кмета, на ВиК за проявената солидарност. Ситуацията е рискова за нас и Южното Черноморие и те ни помагат, и в бъдеще ще ни помагат”, заяви Димитър Николов.

“Целта на мерките, които набелязахме, е никой да не разбере, че е имало проблем с водата. Всички сме готови за действие”, увери министър Димитров. Според него Варна също нямало да усети проблем заради пренасочване на част от водите на “Камчия” към Бургас, тъй като имала повече резервни източници.

“Варна, образно казано, ще се лиши малко от вода от “Камчия”, за да прояви солидарност с Бургас. Ще резервираме и вода в “Порой” и “Ахелой”. Дали сме срок до 20 февруари на ВиК да ремонтира съоръженията и да набавят тръби. За целта ще направим предложение до Министерския съвет двата язовира да преминат на разпореждане на областния управител”, заяви екоминистърът. В графика за ползване на водите за декември е записано, че единственият начин да се спази този срок е да се обяви бедствено положение. Водата за ползване от “Камчия” е спаднала още за месец - от 39 на 32,6 млн. кубика, поради което е допълнително ограничена.

“Доволни сме от сроковете, те са изключително кратки и съм убеден, че ВиК-Бургас, ще се справи с това предизвикателство. Но искаме по-големи правомощия за дружеството, защото цялата тежест ще падне върху него. От двете министерства искаме повече правомощия и за областната управа, защото тя има още много работа да свърши”, заяви кметът Николов.

Той добави, че община Бургас ще помага с каквото може на ВиК за парцеларните планове, сервитути и подробните устройствени планове, за да си свършат максимално бързо работата по “Порой” и “Ахелой”. Според екоминистър Димитров с присъединяването им към деривацията на “Камчия” Бургас си гарантирал водата за 11 месеца напред дори и да не вали.

“Голям късмет е за Бургас, че ги има тези два язовира. Искам да ви уведомя, че сме намерили механизъм, по който следващата година всички земеделци ще получат вода и няма водна криза в България” , заяви министър Димитров.