На 2 декември цената е 183,57 лв. за мегаватчас, пак най-висока в Европа

Пак най-висока цена в Европа - 183,57 лв. за мегаватчас, бе постигната за 2 декември на платформата за търговия “Ден напред” на българската енергийна борса. Най-високата почасова цена е била 251,06 лв. Спрямо 1 декември се е вдигнала с близо 67%.

Това написаха от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, тоест от големия бизнес, до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, председателя на енергийната комисия в парламента Валентин Николов, председателя на КЕВР Иван Иванов и др.

Няма авария, както и екстремни метеорологични явления или скок в търсенето, за да има рязък скок в цената. Ноима редукция на предлагането, се казва в писмото.

Справка за товара на електроенергийната система показва, че от дни заради студа в пиковите часове потреблението надминава 6000 мегавата. Освен това бе намалена с 64 мегавата мощността на VI блок на АЕЦ “Козлодуй” заради повишена, но в рамките на нормата радиоактивност в първи контур. Така че до свободния пазар стигат по-малки количества електроенергия.

Според бизнеса обаче има и други причини за колебанцията на цената.

Липсвало пазарно свързване с европейските борси на сегмент “ден напред”, което да балансира предлагането. Не се предлагали дългосрочни продукти, което лишавало индустриалните потребители от подходящи за тях енергийни продукти.

Българската борса затваряла по-късно от другите в региона, което позволявало на търговци от региона да затварят позициите си на българския пазар. Такова явление вече било наблюдавано на нашия пазар и резултатът бил скокообразно нарастване на цената.

От бизнеса посочват още, че доминиращото положение на дъщерните дружества на БЕХ се запазвало, въпреки че през последните години голяма част от производството от ВЕИ и когенерации се търгува на борсата.

В позицията на големите енергийни консуматори отново се иска отделен сегмент на борсата, на който да търгуват само те.

От федерацията искат и диалог с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и заинтересованите страни, за да се търси изход от създалата се ситуация.