Руският бизнесмен Антон Зингаревич ще направи финансов одит на „Ботев“ и след това ще реши дали да преговаря за контрола върху пловдивския клуб.

Договорката е постигната по време на днешната му среща с управата на Сдружение „ПФК Ботев“, което държи 61% от акциите.

„Срещата се проведе по инициатива на Зингаревич. В хода на разговора стана ясно, че той има предварителни оценки за състоянието на клуба. Сега ще направи финансов одит. Поиска да му осигурим достъп до документацията.

Ние, разбира се, се съгласихме. До няколко седмици той ще привърши с одита и ще даде становището си дали желае да влезне в клуба“, съобщи пред 24plovdiv.bg председателят на сдружение „ПФК Ботев“ Радослав Кошински.

Той определи руския предприемач като подреден и прагматичен човек, който проявява сериозен интерес към пловдивския гранд.

„Преговорите са в много начален етап – на срещата със Зингаревич изобщо не опряхме до условията за прехвърляне на акциите на „Ботев“, не са споменавани никакви числа“, подчерта Кошински.

Бившият президент на „Ботев“ Ангел Палийски посрещна вчера сутринта Антон Зингаревич на столичното летище и го доведе в града на тепетата.

Палийски посочи, че преговорите са текат вече три месеца. Евентуалният бъдещ собственик на клуба първо огледа базата в "Коматево" и стадион "Христо Ботев", а веднага след това проведе работен обяд с представители на пловдивския бизнес.

Най-ключов е бил разговорът на 38-годишния руски бизнесмен със собственика на фирма ПИМК Илиян Филипов, който спечели конкурса за строеж на „Колежа“. Двамата са обсъдили и вариант за съвместна издръжка на жълто-черния тим.

По-късно Зингаревич, чиято фамилия контролира активи за 1,4 млрд. евро, се е срещнал неофициално и с кмета на Пловдив Здравко Димитров.

По настояване на руснака срещите са били закрити за медии. Зингаревич посочил, че разгласяването на предварителните разговори ще породи прекалено големи очаквания спрямо него.
Зингаревич и съдружниците му имат права върху 2000 футболиста от цял свят - предимно млади таланти от Африка и Южна Америка.

Той е син на солидния бизнесмен Борис Зингаревич. Антон е бивш собственик на английския „Рединг“, където млади футболисти трупат опит, преди да бъдат продадени в елитни отбори.