Обмисля се нормативна промяна, така след преболедуване и изтичане на 14-дневната им карантина хората да не се поставят в последваща нова изолация, ако PCR тестът им продължава да се позитивира.

Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. По думите му върху този казус експертите умуват вече две седмици. Причината е, че няма ясна европейска препоръка, че преболедувалите трябва да бъдат освободени от 14-дневната изолация, ако продължават да дават позитивен резултат, и че могат да се върнат на работа.

Самият министър имал такива познати. В техните фирми категорично условие за връщане на работа е негативен тест, разказа той. И при положителен резултат ги карантинират наново, въпреки че с последните промени здравното министерство въведе изолацията в домашни условия на положителните за COVID-19 граждани да се преустановява автоматично след изтичане на 14 дни, без задължителен нов PCR тест.

“В някои от случаите в носоглътката могат да продължат да се намират остатъчни части от вируса и да се позитивира отново PCR тестът, въпреки че човек е бил в карантина 14 дни. Тези хора обаче не са опасни, не могат да ви заразят”, категоричен бе проф. Ангелов.