Продължава процедурата по защитата пред ЕС на българското сирене и кисело мляко. До 9 януари 2021 г. се приемат възражения по подаденото заявление от сдружение “Български традиционни млечни продукти”, съобщиха от земеделското министерство. Както “24 часа” писа още през август 8-9 от водещите мандри, обединени в сдружението, внесоха документите в агроведомството. Намеренията бяха до края на 2020 г. еврозащитата на сиренето и киселото ни мляко да стане факт, но процедурата се проточи.

Защита се иска за всички видове българско бяло саламурено сирене - от краве, козе, овче и биволско мляко. Паралелно с това върви и регистрацията на българското кисело мляко като традиционен продукт. Според заявлението-спецификация в него не се допуска използване на сухо мляко.

Ако в 1-месечния срок за възражения постъпят въпроси, те ще бъдат насочени за отговори към сдружение “Български традиционни млечни продукти”, уточниха от министерството на земеделието. След това по процедура досието отива в ЕК за окончателно произнасяне и вписване в регистъра на защитените наименования. След успешната защита в Брюксел всяка мандра ще може да произвежда бяло саламурено сирене, ако спазва технологията, без да заплаща такси на сдружението.

Предстои да започне и процедура за защита пред ЕС и на българския кашкавал. За него обаче се очаква да има проблеми с регистрацията, защото се оказало много трудно събирането на исторически данни в миналото. Освен това било вероятно румънци и унгарци да се противопоставят на защитата, защото и те правели млечни продукти, подобни на кашкавал.

До момента защита пред ЕС имат горнооряховският суджук и българското розово масло, които вече са в европейския регистър за защитени географски указания. В края на 2018 г. като защитено наименование на произход беше регистриран и странджанският манов мед. Като храни с традиционно-специфичен характер са вписани още филе “Елена” “Панагюрска луканка”, кайзерован врат “Тракия”, роле “Трапезица” и говежда пастърма.