Британското правителство преговаря с хотели, в които пристигащите в страната да изтърпяват задължителна 10-дневна карантина срещу заплащане, разкриха английски медии. Властите се надяват тази допълнителна мярка, която вече се прилага в Австралия и Нова Зеландия, да намали пътникопотока към Обединеното кралство.

От началото на тази седмица Великобритания започна да изисква от пристигащите отрицателен тест за коронавирус и декларация къде ще карат 10-дневната карантина. Това обаче предизвика големи опашки по летищата, докато граничните служители проверяват документите. Наложи се представител на СЗО да напомни, че държането на стотици хора с часове на закрито също крие риск от предаване на заразата. Още повече че се оказа, че направен 72 часа преди заминаване тест не е гаранция, че няма да си заразен при достигане до крайната дестинация. Така се случи с 26 англичани, отишли на ски във Франция. При тръгване всички дават отрицателен тест, но при пристигане в курорта 16 вече са с положителен.

По тази причина кабинетът в Лондон обмисля и пълно затваряне на границите, за да се предпази страната от новите по-заразни мутации. В тв интервю екоминистърът Джордж Юстис призна, че има и такава идеи, тъй като опитват да контролират положението. Учени, които консултират правителството за пандемията, предупредиха, че новите варианти на коронавируса могат да подкопаят ваксинационната кампания, тъй като не е ясно доколко са устойчиви на използваните в момента ваксини. Затова те смятат, че ограниченията в страната трябва да се запазят до началото на май, особено по отношение на учебните заведения. Добре е те да останат затворени до края на великденската ваканция, която приключва на 18 април.

Междувременно бе въведена нова глоба от 800 паунда за хора, участващи в домашни купони с над 15 души. Причината е, че все повече жители на Острова избират този начин на развлечение и отбелязване на поводи, тъй като заведенията и ресторантите не работят от месеци.

Едно от най-фрапиращите нарушения, открити от полицията, бе сватба с 400 гости в еврейско училище, чиито директор умира от коронавирус преди 10 месеца. Тържеството било през нощта, тъй като през деня сградата се използва за тестови център за СOVID.