Според разпоредбите на министъра на здравеопазването учениците от пети до 12-и клас, които продължават да се обучават онлайн от вкъщи, могат отидат до училище за определянето на срочна оценка, ако имат повече от 25 процента отсъствия по даден учебен предмет. Това съобщава Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, който е и директор на 119-то Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София".

Той информира, че друга възможност за среща на учениците с учителите е при невъзможност да им се оформи срочна оценка по даден учебен предмет. "Именно на тази база стъпват учителите, които ще изпитват предимно ученици от седми клас до 12-и клас. Учениците ще бъдат между 5 и 10 в една класна стая".

Образователното и здравното министерство предвиждат от 4 февруари - от втория учебен срок, за присъствено обучение, вероятно за две седмици, в училищата да се върнат до 40 процента от учениците от седми, осми и от 12-и клас. През следващата седмица ще бъде обявено как ще се редуват за присъствено обучение в училищата учениците от прогимназията и гимназията.

Учениците от първи до четвърти клас се завърнаха за присъствено обучение в класните стаи от 4 януари.