Основан от бивша журналистка от онлайн екипа на „24 часа”, Манати Ментор има за цел да направи успеха на всеки професионалист предвидим

Знаете ли, че средната ценапо света на програма по бизнес магистратура е 70 000 EUR годишно?

Това, което често прави тези програми толкова привлекателни, е аспектът на менторството от връстници и наставничеството от старши лидери в тесен кръг. И все пак въпреки че обграждането с правилните хора е безценно, цената на тези луксозни програми често ги прави недостъпни.

Решена да промени това, Люси Сетиян, бивш редактор от онлайн екипа на „24 часа”, започва Манати Ментор през октомври 2020 г. с цел премахване на високата цена и бариери чрез либерализиране на менторството. Заедно с двамата си международни съоснователи на платформата, Люси иска да направи менторството с цел професионално развитие достъпно за всеки, същевременно създавайки работни места.

Люси е основател на Manatee Mentor. В ежедневната си работа тя работи във Фондацията Novartis в Швейцария, отговаряйки за стратегията и въвеждането на иновации, базирани на дигитални технологии и изкуствен интелект в областта на здравеопазването в развиващите се страни.

След участието си в старта на сайта на "24 часа" през 2008-2010 г. Люси е изпълнявала различни ръководни роли с фокус върху корпоративната стратегия и развитието на бизнеса, управлението на дигитални проекти и програми, иновации чрез нови технологии, маркетинга и комуникациите в различни индустрии в България, Германия и Белгия.

Десетки експерти и ключови лидери на общественото мнение от публични и частни организации като Amazon, Google, Novartis, seniors@work, Световната здравна организация, EMCC, Световният икономически форум, MIT, AngelusFunding, Университетът в Мичиган, Stage-Co, AGBUАрмения, TetraScience, NinaSpace, Oriflame, KinderCareZimbabwe, PhilipMorrisInternational, YouChronia, Sunrise, BlockchainCatalunya, QuattroCapital, Accenture, SwissCognitive, Airbus, Hays, BlockchainCatalunya, Centred, ABLEBulgaria и други подкрепят новото й начинание, включвайки се като доброволни ментори и партньори.

В рамките на 3 месеца съоснователите провеждат онлайн проучвания, публикуват видео прототип на решението и интервюират над 300 професионалисти от различни страни с цел да идентифицират непрекъснато нарастващите болки в сферата на личния професионален растеж и организационно развитие. 80% от анкетираните споделят, че днешните организации са необорудвани и неспособни да измерват стойността на менторството като инструмент за укрепването на фирмената култура и екипното развитие.

Факт, потвърден от все по-късия период време, който професионалистите днес прекарват, работейки за дадена компания.70% от хората коментират, че най-добрите ментори са недостъпни, докато 85% потвърждават, че алтернативата - платените обучения и лични консултанти по развитие - често са непосилни заради цената си, особено в развиващите се страни.

Изненадата е другаде: 90% от анкетираните потвърждават, че имат интерес едновременно да бъдат и ментор, и наставляван. Това води до създаването на Манати Ментор, чиято цел е да бъде дигиталната платформа за съчетаване на ментори и наставлявани, като прави наставничеството просто, надеждно и достъпно за всеки. Там можете да бъдете едновременно ментор и наставляван и да получите възнаграждение за солидарността си.

С помощта на своите членове и първия по рода си модел за изкуствен интелект, екипът вярва, че може да направи успеха предвидим: както за индивидуалния професионалист, така и за компаниите.

Люси споделя: “Всеки може да е ментор, ако е мотивиран да помага на други професионалисти и да се учи същевременно. Нашата визия е да трансформираме начина, по който хората изграждат себе си и бизнеса си чрез ценности на солидарност, смелост и любопитство. Не можахме да повярваме, че има такъв интерес – за 4 месеца над 600 души от цял свят се регистрираха за стартирането на Бета платформата ни.”

Първата версия на платформата е планирана за края на февруари 2021 г. като мобилно Android приложение, което може да бъде изтеглено свободно за всеки, който иска да е ментор и/или наставляван.Можете да се регистрирате на www.manatee-mentor.com