Лаптопите са се качали от шесто на четвърто място в предпочитанията на българите за стоки, които се купуват на изплащане. А средната им цена от 450-500 лв. през 2019 г. е вече 900-950 лв. през 2020 г., т.е. почти двойно по-висока.

Това съобщиха от “БНП Париба Лични финанси”, които държат около 1/3 от пазара на финансиране на покупки на изплащане у нас. Данните са от редовното им проучване, което се провежда всяка година от 2009-а насам.

В условията на локдаун в подреждането на предпочитаните стоки има доста голямо разместване извън първите три, които са същите както през предходната година: смартфони, телевизори и перални. По отношение на първите две през 2020 г. има значително нарастване на средните им цени, т.е. хората са се ориентирали към по-скъпи модели мобилни телефони и към по-големи телевизори. Само средната цена на купуваните перални е почти същата като през 2019 г. и дори леко намалява.

Климатиците, които през 2019 г. са били на пето място в предпочитанията на хората за уреди, купувани на изплащане, през 2020 г. са вече на шесто място. Но за сметка на това са средно с 21% по-скъпи, т.е. българите са се ориентирали към по-висок клас, по-мощни и по-безшумни.

С принудителното оставане у дома, естествено, хладилниците се купуват повече и те се преместват с едно място по-нагоре в класацията. Средната им цена е била с 43% по-висока, отколкото през 2019 г., което се обяснява с това, че се купуват по-големи, за да побират повече храна. Това е в унисон с промяната на навиците за пазаруване, настъпила през 2020 г. - супермаркетите се посещават по-рядко но средната стойност на една касова бележка е по-висока.