Борсовата война между дребните инвеститори от Reddit субфорума r/WallStreetBets (WSB) и големите хедж фондове направи неочакван завой в четвъртък, след като платформата за свободна търговия без комисиони "Робинхуд" спря търговията с акции на компанията "ГеймСтоп", основното "бойно поле", пише Капитал.

Уловката е, че "Робинхуд", която е съоснована от българина Владимир Тенев, спря само възможността за купуване на акции, но не и на продажба - като по този начин цената може да върви само надолу, какъвто е и интересът на хедж фондовете, заложили на фалит на компанията. Вследствие на решението на "Робинхуд" акциите на "Геймстоп" се сринаха с 45%, което означава, че загубите на хедж фондовете са намалели поне частично.

Всичко това доведе до гневни реакции в социалните мрежи от всички страни - и от инвеститори, и от предприемачи, и от политици от двете големи политически партии в САЩ. Вече има две насрочени изслушвания на "Робинхуд" в Конгреса, като компанията най-вероятно ще бъде представлявана именно от Тенев. Същевременно се събраха и протестиращи пред централата на "Робинхуд", борсовия регулатор SEC и фондовата борса в Ню Йорк.