Вече струва 30,39 лв., за януари цената беше в 26,93 лв. за мвтч

Природният газ поскъпва от 1 февруари с 12,85%. Това става ясно от решението на Комисията за енергийно и водно регулиране на закрито заседание от днес следобед.  Прогнозата, която се обсъждаше на онлайн заседанието за цената на 27 януари беше за увеличение със 7,4 на сто. 

Така от днес газът ще струва 30,39 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Предложението на "Булгаргаз", както и цената, обсъждана в КЕВР, беше  28,92 лв. Оставаше обаче условието в деня, в който влиза цената в сила, "Булгаргаз" да направи корекции за последните дни на януари, което и стана. 

В съобщението на КЕВР се казва, че в актуализираната цена е отразена  постъпилата информация за пазарните индекси на европейските газови хъбове за януари 2021 г., за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за същия период, както и осреднените цени към 31.01.2021 г. на алтернативните на природния газ, горива: мазут със съдържание на сяра 1% и газьол със съдържание на сяра 0,1%.

За януари цената на природния газ беше в 26,93 лв. за мвтч.

Поскъпването на газа през февруари е в резултат на нарасналите цени на синьото гориво на европейските спотови пазари. За периода 1.12.2020-27.01.2021 г. те са се увеличили с 45% в резултат на високото търсене. Това беше заявено и на откритото заседание  от изпълнителния директор на "Булгаргаз"  Николай Павлов. Той изтъкна, че цените за българските потребители ще бъдат с 15-20 на сто по-ниски от нивата на газовите хъбове в Западна Европа, тъй като общественият доставчик ще предлага количества от газовото хранилище в Чирен, количества по договора за доставки с ООО "Газпром экспорт" и по договора за доставка на азерски газ.

Цената на парното няма да се променя.