Той ще бъде изключителен лидер, казва на номинацията Джеф Безос

Анди Джаси е “професионална акула”, която не може без пилешки крилца ала Бъфало и е толкова луд по спорта, че построил спортен бар в мазето си и дори купил местния хокеен отбор. Колегите му го определят като непретенциозен и приятелски настроен шеф, чието непринудено поведение е опровергано от високите професионални очаквания. За останалия свят той вече е само едно: бъдещият изпълнителен директор на “Амазон”.

Когато наскоро Джеф Безос обяви, че Анди Джаси ще го замени като шеф на гиганта за онлайн търговия, наблюдателите не бяха изненадани.

57-годишният Безос описва заместника си като

отявлен амазонец

Вътрешни хора от бизнеса заявиха, че назначението му е било изцяло обезпечено, когато другият заместник на Безос - Джеф Уилке, който ръководеше бизнеса на “Амазон” на дребно, обяви през август, че се оттегля.

“Анди е добре познат в компанията и е в нея почти толкова дълго, колкото и аз. Той ще бъде изключителен лидер и той има моето пълно доверие”, каза Безос.

И все пак поемането на поста главен изпълнителен директор от човека, който основа компанията през 1994 г. от гаража си в Сиатъл и превръщането ѝ в гигант на стойност почти 1 трилион долара, няма да е лесно.

Дейвид Ларкър, професор в Станфордското висше училище по бизнес, който се специализира в областта на корпоративното управление, анкетира 113 директори и 18 изпълнителни служители по набиране на персонал и експерти по обезщетенията преди три години и откри, че Безос ще бъде най-трудният изпълнителен директор, който може да бъде заменен.

53-годишният Джаси обаче изглежда много подготвен, за да поеме кормилото на втората по големина американска компания след “Уолмарт”. Той не само се смята за дясната ръка на Безос, но и отговаря за една от най-важните области на бизнеса - Amazon Web Services (AWS). Това е роля, която му е спечелила около 377 милиона долара.

Той е харесван и уважаван.

“Автентичен е, истински, съпричастен. Това е ключовото нещо, което обичам в Анди”, казва Таймур Рашид, ексуправляващ директор в “Амазон”.

“Джаси е толкова земен като изпълнителен директор, колкото и като обикновен човек”, каза друг бивш служител.

“Хората, които не дават всичко от себе си на срещите с него, няма да получат втори шанс, поне не за дълго”, смята и бившият директор Скот Ченслър.

Джеф Безос
Джеф Безос
Настоящата роля на Джаси е ръководител на AWS, която той е помогнал да се изгради от нулата от 2003 г. насам и сега генерира над 40 млрд. долара годишни приходи и е отговорен за над 60% от оперативните печалби на “Амазон”.

Джаси е отговорен за дръпването на шалтера на социалната мрежа “Парлер”

заради призиви

бунтовете срещу

Капитолия да продължат

от хората на Доналд Тръмп през януари. Решението той взима на емблематичните си заседания, известни с името “Чоп”.

Наименованието идва от Charterhouse of Parma (Пармският манастир), книга, която Джаси чете в колежа. Първоначално “Чоп” било само конферентна зала, но сега се ползва за означаване на срещите, на които Джеси провежда най-важните си обмисляния на идеи и сесии за планиране.

“Ако отидете на среща “Чоп” с Анди, бъдете готови. Той има огромно доверие в екипа си, но трябва да сте на най-високо ниво на старание и подготовка за всяка среща с него. Той е акула, която ще усети капка кръв от 160 км, ако не сте готови”, твърди бивш служител пред “Инсайдър”.

И въпреки че не е име като Безос, Джаси е високо ценен в технологичната общност.

Преди “Майкрософт" да назначи Сатя Надела за главен изпълнителен директор през 2014 г., Джаси беше обмислян като вариант за поста. Говореше се също, че името му е обсъждано за изпълнителен директор на “Юбер” малко след като Травис Каланик подаде оставката си през 2017 г.

Джаси израства в Скарсдейл, окръг Уестчестър, северно от Ню Йорк. Баща му Еверет е от Ню Йорк и беше старши съдружник и председател на адвокатската кантора Dewey Ballantine. Майка му Марджъри е родена в Детройт и ръководеше театрална компания за млада публика в Ню Йорк.

Джаси има бакалавърска и магистърска степен от Харвард. “Взех последния изпит в първия петък на май през 1997 г. и започнах работа в “Амазон” в понеделник”, казва Джаси. Но не знаел каква ще му бъде работата. По това време компанията била на 3 г. и току-що станала публична.

През август 1997 г. се жени за Елана Рошел Каплан, моден дизайнер от Лос Анджелис. Двамата се венчали в Санта Моника в хотел на плажа. През октомври тази година те си купиха имение за 6,7 милиона долара. Джаси и съпругата му, която работи в компанията за облекло “Еди Бауер”,

имат две деца

Първият им дом е историческо имение с пет спални и шест бани с площ 10 000 кв.м в района на Капитол Хил в Сиатъл. Величественото имение, построено през 1906 г., е закупено от Джаси през 2009 г. за 3,15 милиона долара.

През 2016 г. Елана дари 250 долара за президентската кампания на Бърни Сандърс, убеден критик на “Амазон”. Според “Инсайдър” парите са дадени за борбата му срещу Хилари Клинтън за номинация за президент. През юли същата година дарява 750 долара и на Клинтън, след като спечели номинацията на Демократическата партия.

Джаси е спортен фанатик и през 2018 г. той стана част от франчайз, който притежава хокейния отбор “Сиатъл Кракен”. Така той изпълнява

детската си мечта

да има свой отбор

Новият шеф на “Амазон” казва, че любовта му към хокея започва, когато е тригодишен и баща му го завежда на хокейните мачове на “Ню Йорк Рейнджърс”.