Преференциалните кредити за покупка на имоти с висок енергиен клас пестят 5% от разходите по тях или 6,5 месечни вноски

Клиентите на УниКредит Булбанк имат възможност да се възползват от преференциални условия за ипотечно кредитиране на имоти с висок енергиен клас. Иновативният продукт бе представен на онлайн форум.
“УниКредит Булбанк действа ангажирано, с отговорност и смелост, за да разширява все повече дела на зелените транзакции в кредитния ни портфейл и ще видите, че това се отнася вече не само за бизнес проектите, а и за домакинствата. Причина за това е не само чувството за спешност от ЕЦБ банките да разпознават климатичните и екологичните рискове и да започнат да ги включват на всеки етап от банковата дейност, но и вътрешната ни ангажираност, че заедно трябва спешно да предприемем конкретни действия по трите стълба на ESG - околна среда (environment), социална политика (social) и управление (governance)“, заяви пред участниците главният изпълнителен директор на банката Теодора Петкова.

Участие в пресконференцията взе и Джакомо Волпи, директор „Банкиране на дребно“. Според него, за 2020 г. близо 11% от общия обем кредити на УниKредит в Банкиране на дребно за региона са част от така нареченото зелено кредитиране, а 90% от тези заеми са отпуснати на физически лица.

„Дигитализацията на Уникредит Булбанк също подпомага опазването на околната среда, като намалява използването на хартия и замърсяването на въздуха при използване на транспорт от страна на клиентите, които посещават банков филиал“, допълва директорът Банкиране на дребно на УниКредит Булбанк. Той изброи част от напълно дигиталните услуги на банката: дистанционно обслужване, консултации и възможност за подписване на документи електронно; възможност да станеш клиент на банката напълно отдалечено през Булбанк Мобайл, лесно и бързо плащане на битови сметки, разплащане с телефон чрез Apple pay и дигитален портфейл.

Людмил Цоков, старши мениджър в отдел „Продукти и процеси за индивидуални клиенти“ обясни, че от зелената ипотека на банката могат да се възползват физически лица и малкия и среден бизнес. Продуктът дава възможност на клиентите да се възползват от отстъпка от лихвата при закупуване на жилище в сграда с енергийна ефективност клас А или по-висок. Класът енергийна ефективност може да бъде видян от енергийния сертификат, който всяка сграда, построена след 2010 г. има. Сертификатът може да бъде взет от строителя, от общината по местонахождение и от техническия паспорт на сградата, обясни Цоков. Той даде конкретни примери като обясни, че за ипотечен кредит на стойност 150 хил. лева за срок от 30 години клиентите могат да спестят 5760 лева, което е 6 и половина по-малко месечни вноски, или с 5% по-малко разходи за кредитополучателя.

От тази възможност може да се възползва и малкият и среден бизнес като банката предлага облекчени изисквания за обезпечения, възможност за включване в гаранционни инструменти. За бизнеса при среден размер на кредит 100 000 лева за срок от 5 години отстъпката от лихвата е 2 604 лв., което е 17,5% по-малко разходи за клиента.

Старши мениджърът в отдел Продукти и процеси за индивидуални клиенти в УниКредит Булбанк очерта и профилът на клиента, който използва ипотечен кредит: предимно мъже, като процентът е 62 срещу 38 в ползва на мъжете. 56% са семейни и 60% нямат деца. Освен това по данни на банката 70% от отпуснатите ипотечни кредити са с дългосрочен хоризонт и са за жилища в големите градове – София, Пловдив,, Варна и Бургас. 50% от клиентите с ипотечен кредит са на възраст между 25 и 35 години.
„В УниКредит Булбанк смятаме, че банките, чрез своите продукти и условия, могат да влияят върху тенденциите в клиентското търсене. Затова насърчаваме потреблението с мисъл за бъдещето със Зелена ипотека“, добави Цоков.

Теодора Петкова, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк: Готови сме да увеличим дела на зелените сделки

„Приветстваме европейската зелена сделка. Като се има предвид, че мащабът на необходимите инвестиции надхвърля възможностите на публичния сектор, финансовият сектор може да играе ключова роля за постигането на амбициозните цели”, заяви Теодора Петкова, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на УниКредит Булбанк . Банката организира форум на The Economist Conferences „Фонд за възстановяване и устойчивост на ЕС за преход на България: Иновации - Зелена програма - Цифрова трансформация“. Форумът е посветен на Зелената сделка.  Сред панелистите бяха представители от Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка, Economist Intelligence Unit, бизнес лидери.

 „Действаме ангажирано, с отговорност и смелост да разширяваме все повече дела на зелените транзакции в нашия кредитен портфейл“, заяви Петкова.  Към края на 2019 г. УниКредит Булбанк има повече от 30% дял във финансирането на възобновяеми енергийни източници и 20% пазарен дял в инсталиранте мощности. „Заедно трябва спешно да предприемем конкретни действия по трите стълба на ESG - околна среда (environment), социална политика (social) и управление (governance). В България имаме съвместни дейности с всяка втора корпоративна структура и сме ангажирани да водим разговори с нашите клиенти за преход към устойчиви бизнес модели, предлагайки широка гама ESG продукти и услуги.", каза Петкова. Тя сподели, че по наблюдения на УниКредит на международно и местно ниво апетитът и пазарните възможности за ESG нарастват. „Двигател за това стават все повече и новите регулации в сферата, както и променящото се поведение на инвеститорите. УниКредит вече включва ESG фактори в своето управление, оценка на риска и стратегия, в съответствие с очакванията на ЕЦБ, които бяха финализирани в края на 2020 г. “, каза тя.
Главният изпълнителен директор на най-голямата българска банка отбеляза, че ESG вече е част от регулаторната рамка. „Разбираме чувството за спешност от ЕЦБ банките да разпознават климатичните и екологичните рискове и да започнат да ги включват на всеки етап от банковата дейност“, коментира Петкова. И заключи, че УниКредит Булбанк е позиционирана да бъде лидер в създаването на етичен и устойчив бизнес на българския пазар и твърдо вярва, че банките са част от решението.